Marianne geeft het stokje van voorzitter door
Marianne geeft het stokje van voorzitter door Foto: Giti Entezami

Marianne van der Putte stopt als voorzitter bij Scala

Algemeen Algemeen

Marianne van der Putte-Verhoeven stopt na bijna 16 jaar met haar voorzitterschap bij vrouwenvereniging Scala in Breugel. Ze heeft het altijd met enorm veel plezier gedaan, maar nu zit haar termijn erop en moet ze het stokje doorgeven. Op 17 september neemt zij afscheid in De Bongerd.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Giti Entezami

Marianne was pas één jaar lid van de KVO toen ze door een aftredende voorzitter aan het bestuur aangeraden werd als opvolger. “Niemand van dat bestuur wilde voorzitter worden, dus gingen ze het in de vereniging zelf zoeken”, legt Marianne uit. Ze was eerst wat afhoudend, omdat ze nog maar zo kort lid was. “Ik had al wel ervaring als voorzitter van de personeelsvereniging (samen opgericht met twee andere werknemers) bij een vorige werkgever en zat daar ook in de ondernemingsraad. Ook heb ik in een personeelsvereniging bij een ander bedrijf meegedraaid in het bestuur”, verklaart Marianne. Uiteindelijk kijkt ze terug op een hele goede beslissing om het voorzitterschap te accepteren. “Ik vind het heel leuk om mensen te helpen waar ik kan en doe al vanaf eind jaren ‘80 vrijwilligerswerk. Ik zal me ook altijd in blijven zetten voor het dorp en de inwoners”, aldus Marianne.

Afsplitsen
Ze kijkt met veel plezier terug op haar jaren als voorzitter: “De leukste periode die ik als voorzitter heb meegemaakt, was het zelfstandig worden van de vereniging, wat gepaard ging met de naamsverandering van KVO naar Scala.” Na vier jaar voorzitterschap van de katholieke vrouwenvereniging (KVO) in Son en Breugel opperde Marianne het idee om zelfstandig te worden. De KVO is een landelijke organisatie en ze ondervonden dat de voordelen als onderdeel van het grotere geheel steeds minder goed opwogen tegen de nadelen. “In het geheim hebben wij als bestuur overleg gehad met de besturen van de KVO in Nuenen, Gerwen en Nederwetten”, vertelt Marianne. Ze waren onzeker over de reactie van de vrouwen in de vereniging. “We waren ook bang dat we leden zouden verliezen na het afsplitsen”, voegt Marianne toe. Uiteindelijk is het allemaal vrij soepel verlopen. Een lachende Marianne: “In een anonieme stemming als afsluiting van een pittige vergadering met bijna alle leden hebben wij maar twee stemmen tegen de afsplitsing gekregen en zijn alle leden lid gebleven.” Het opvolgende jaar heeft Scala veertig leden erbij gekregen.

Verschillende activiteiten

Vrouwenvereniging Scala organiseert meerdere keren per jaar activiteiten voor vrouwen uit Son en Breugel, onder andere fietstochten, kaartavonden, uitstapjes en lezingen. “We zijn zelfs ooit naar paleis Soestdijk geweest”, zegt Marianne, “daar kom je normaal nooit binnen, dus toen de mogelijkheid er was hebben we direct geboekt.” Bij de meeste uitstapjes gaan er tussen de twintig en veertig leden mee. “Heel veel dames hadden zich aangemeld. We gingen met een touringcar en achter de bus reed een personenbusje, omdat niet iedereen in de grote bus paste”, zegt Marianne vol trots. “Het was ook echt heel leuk om daar eens binnen te kijken. We mochten alles zien, alleen nergens aankomen.” Het was een groot succes en het behoort tot een van de topactiviteiten.

Niet stilzitten
Marianne gaat zeker niet stilzitten nu ze binnenkort geen voorzitter van Scala meer is. Ze gaat zich vooral richten op haar werk in de gemeenteraad van Son en Breugel voor de partij Voor U!. Daarnaast blijft ze lid van Scala en hoopt nog bij veel activiteiten aanwezig te kunnen zijn.