De zitverplichting vervalt vanaf 25 september 2021 bij de horeca (archieffoto)
De zitverplichting vervalt vanaf 25 september 2021 bij de horeca (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Anderhalvemeterregel vervalt, verplicht coronatoegangsbewijs in horeca

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel / Landelijk - Demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge hebben tijdens de persconferentie op dinsdag 14 september de nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. De belangrijkste wijzigingen zijn de afschaffing van de anderhalvemeterregel per 25 september en de verplichting van coronatoegangsbewijzen in de horeca en culturele sector voor iedereen vanaf 13 jaar. Dit geldt voor elke horecagelegenheid, bij festivals en evenementen, in theaters, bioscopen, concertzalen, koffiecorners en (sport)kantines en bij profsportwedstrijden. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor gemeenten voor de handhaving.

Redacteur: Emmy Grit

Wat ongewijzigd blijft, is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer; in de trein, bus, tram, taxi en vliegtuig moet je dus nog een mondkapje dragen. Op stations en bij haltes is dit niet meer verplicht, maar nog wel op Schiphol. Studenten op het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en de universiteit kunnen vanaf 25 september afscheid nemen van het mondkapje. 

Het thuiswerkadvies wordt licht versoepeld naar ‘werk thuis als het kan, ga naar het werk als het moet’. Wat nog meer ongewijzigd blijft is dat de nachthoreca nog steeds dicht moet blijven tussen 00.00 en 06.00 uur. Kleinere evenementen, tot maximaal 750 bezoekers, mochten alweer doorgaan. De enige wijziging is dat de anderhalvemeterregel vervalt. De zitverplichting binnen de horeca vervalt en bioscopen en theaters kunnen de stoelen weer voor 100% vullen. Evenementen in een grote zaal zonder vaste zitplaatsen kunnen ook doorgaan, mits er niet meer dan 75 procent van de capaciteit gebruikt wordt. 

Voor wat betreft de grote festivals en evenementen die buiten gehouden worden, die kunnen vanaf 25 september zonder maximumaantal bezoekers weer starten. Bezoekers dienen wel een coronabewijs te kunnen laten zien via een QR-code of op papier. Een vaccinatiebewijs, een bewijs van herstel of een negatieve test die niet ouder is dan 24 uur gelden officieel als coronabewijs. De testen zullen voorlopig nog gratis blijven. 

Vanaf maandag 20 september hoeven er geen hele schoolklassen naar huis gestuurd te worden als een leerling positief getest is op corona. Basisschoolleerlingen moeten alleen thuisblijven als ze in dezelfde klas zitten en in nauw contact zijn geweest met een besmet kind.


Met de boodschap ‘gun elkaar iets en respecteer elkaars keuze’ sloot Mark Rutte de persconferentie af.

Na 1 november krijgt het demissionair kabinet opnieuw advies van het OMT en zal een nieuwe persconferentie ingepland worden.