Marijke roept op om je aan te melden als vrijwilliger (archieffoto)
Marijke roept op om je aan te melden als vrijwilliger (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Afsluiting jaar van de vrijwillige inzet

Algemeen

Son en Breugel - De LEVgroep wil in deze laatste maanden van het jaar van de vrijwillige inzet via DeMooiSonenBreugelKrant extra aandacht vestigen op vrijwilligers uit Son en Breugel. De komende maanden zal er met regelmaat een interview verschijnen met een vrijwilliger om deze extra in de spotlights te zetten.

Redacteur: Merel Cooijmans

“Alle vrijwilligers zijn belangrijk”, vertelt Marijke Muller, combinatiefunctionaris gemeente Son en Breugel, “ongeveer 41% van de Nederlanders doet een vorm van vrijwilligerswerk. De hoeveelheid vrijwilligers in Son en Breugel ligt boven dat gemiddelde.” Vrijwilligerswerk is heel divers en via deze interviewreeks worden mensen nog bewuster gemaakt van alle mogelijkheden binnen het vrijwilligerswerk. “We proberen een breed beeld te scheppen om vooral te laten zien dat je het niet alleen doet voor een ander, maar vooral ook voor jezelf, en dat je er dingen van kunt leren en plezier en voldoening uit kunt halen”, legt Marijke enthousiast uit, “en het maakt niet uit hoeveel tijd iemand aan vrijwilligerswerk besteedt, alle vrijwilligers in Son en Breugel zijn heel hard nodig.”

Vrijwillige bijdrage
Marijke vertelt dat het vooral in een dorp belangrijk is dat de inwoners hun vrijwillige bijdrage leveren. “Wil je een dorp bruisend houden met evenementen, leuke en diverse activiteiten voor alle doelgroepen en een rijk verenigingsleven, dan zijn al die vrijwilligers superhard nodig.” Volgens Marijke doen de vrijwilligers het niet alleen voor een ander, maar ook voor de saamhorigheid, het plezier en de vriendschappen die het werk oplevert. “Dat zijn misschien nog wel de belangrijkste factoren die vrijwilligers blijven motiveren”, verklaart Marijke.

Vrijwilligers zijn nodig
“Vrijwilligers zijn overal, ook in je eigen omgeving”, gaat Marijke verder. Zij geeft het advies om na te gaan wat je zelf met vrijwilligers te maken hebt. Dat kan via de school van je kinderen zijn, de buurtvereniging of misschien ga je wel af en toe kijken tijdens een evenement in Son en Breugel. Marijke: “Buiten dat ik op mijn werk veel vrijwilligers zie en help, kom ik ze ook in mijn privéleven tegen.” Ze is lid van een toneelgroep: “Iedereen die hierbij betrokken is, ziet het denk ik meer als een hobby, maar zonder de vrijwillige inzet van alle mensen voor kleding, decor, muziek, pr en bestuurswerk kunnen wij ook niet meer optreden.” Zonder vrijwilligers kunnen ook veel amateursporten en bijvoorbeeld een kindervakantiespelweek niet doorgaan. “Kleinere initiatieven, zoals het rolstoeluitje met een eenzame oudere of de collecte voor het goede doel vallen dan zelfs weg”, zegt Marijke. Er zijn al heel veel vrijwilligers, dat is heel mooi, maar Son en Breugel heeft er altijd meer nodig.

Interesse
Heb je zelf interesse gekregen om vrijwilligerswerk te gaan doen en weet je niet precies waar je nodig bent? Kijk dan eens op de vrijwilligersvacaturebank van LEV Son en Breugel. Ben jij al een vrijwilliger en wil je graag vertellen waarom het belangrijk is wat jij doet? Of zet iemand uit jouw omgeving zich enorm in (het aantal uren is niet relevant) en wil je die persoon in het zonnetje zetten met een interview? Stuur dan een e-mail naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl, zodat er een afspraak met jou kan worden gemaakt.