Oud-voorzitter Nico samen met de huidige voorzitter Erwin
Oud-voorzitter Nico samen met de huidige voorzitter Erwin Foto: Giti Entezami

De Springbokken vieren gouden jubileum

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Loopgroep De Springbokken bestaat vijftig jaar en heeft dit zaterdag 11 september gevierd met een interactief wandelspel, barbecue en jubileumfeestavond. Oud-voorzitter en medeoprichter Nico Steenvoorden (83) was als erelid erbij en keek samen met de nieuwe voorzitter Erwin Baas terug op de afgelopen vijftig jaar.

Redacteur: Peter Marijnissen
Fotograaf: Giti Entezami

De loopgroep is begonnen als atletiekvereniging in 1971 en is opgericht door Nico Steenvoorden en Jan Smit (89). Erwin Baas is vanaf 2018 de nieuwe voorzitter van de club. Eind jaren ‘70 is Nico samen met collega Jan uit Den Haag voor hun werk naar Eindhoven gekomen en is hij in Son en Breugel gaan wonen. Nico: “In Den Haag deden wij al veel samen aan atletiek en we wilden dit in onze nieuwe woonplaats voortzetten. In het begin waren we lid bij Fortuna ‘67 in Sint-Oedenrode, maar halverwege 1971 besloten we een club in Son en Breugel op te richten.” Vlak voor Kerst is de vereniging opgericht met het minimale aantal van acht leden en een bestuur. Spring-Bokken werd toen officieel met twee hoofdletters geschreven, met een verwijzing naar de afkorting S & B van Son en Breugel als achterliggende gedachte. 

Paarse clubkleding
Jan Smit verhuisde in 1974 voor zijn werk en toen heeft Nico de club verder voortgezet. Hij is bijna 20 jaar voorzitter en wedstrijdsecretaris geweest van De Spring-Bokken. Nico: “Het begon als een echte atletiekvereniging, met een kleine honderd kinderen die allemaal aan dezelfde paarse clubkleding herkenbaar waren.” De jeugdafdeling is 20 jaar geleden gestopt, de hardloopgroep bleef over. Sinds twee jaar is De Wandelende Tak erbij gekomen en die telt inmiddels dertig leden.

Marathon
Erwin: “Dit jaar zijn er 15 lopers die de halve marathon gaan lopen in Eindhoven. In 2018 heeft een aantal leden de hele marathon gelopen.” De voorzitter heeft zelf ook deelgenomen aan de hele marathon; dit jaar staat hij ingeschreven voor de halve. Erwin: “Fingers crossed dat die doorgaat, want het is natuurlijk wel spannend met al de coronamaatregelen.” Nico heeft nooit een hele marathon gelopen, maar wel meer dan zestig halve marathons: “Je kunt het zo gek niet bedenken of ik ben er geweest. De grote evenementen vond ik hartstikke mooi, vooral de halve marathon, met de bandjes en mensen langs de kant, je wordt eigenlijk gedragen door het publiek. Ik ben zelf een langzame starter, dus in de tweede helft liep ik met veel zin met al die mensen en de muziek onderweg. Dat gaf helemaal vleugeltjes, een echt feest. Het zijn mooie herinneringen. Tot tien jaar geleden liep ik nog, maar ik ben nu 83 en het mag niet meer van mijn cardioloog, maar ik volg het nog steeds op de voet.”

Samenwerken
Of de vereniging in de toekomst weer gaat beginnen met een jeugdafdeling, ligt aan de behoefte van de jeugd, maar op dit moment is er niet veel animo. Erwin: “Er is wel een sportraad in oprichting waarin we gaan samenwerken met andere verenigingen, zoals bijvoorbeeld gebruik maken van de faciliteiten van andere clubs omdat we geen eigen ruimte hebben. Omgekeerd kunnen we onze diensten aanbieden aan clubs als zij bijvoorbeeld een looptraining willen.” Voor wat betreft de groeiplannen wil de loopvereniging het huidige aantal van tachtig leden behouden, of zelfs iets groeien. “Want met hoge ambities moet je ook genoeg mensen hebben om het samen te kunnen trekken”, aldus Erwin.

Cursussen
Het credo van De Springbokken is ‘Presteren mag, plezier moet’, waarbij gezelligheid voorop staat. Elke dinsdagavond is er een wandeling door het dorp en buitengebied onder het motto ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Om te beginnen met hardlopen of wandelen zijn er de Start2Run- en Start2Walk-cursussen, die op 20 september weer starten. De Start2Run duurt tien weken, waarna iedereen het einddoel van drie kilometer hardlopen kan halen. Inschrijven en informatie via www.loopgroepdespringbokken.nl.

Kijk op www.sonenbreugeltv.nl voor het videoverslag van het vijftigjarig jubileumfeest.