De jarige Bert Fisser achter het blauwe gedeelte van de vlag
De jarige Bert Fisser achter het blauwe gedeelte van de vlag Foto: Ellen van der Vleuten

Rondleiding op verjaardag en 77 jaar bevrijding

Algemeen

Son en Breugel - Een groep van negen personen uit de familie Fisser uit Veldhoven heeft vandaag, de bevrijdingsdag van Son en Breugel, een bijzondere dag gehouden. Maurice Hermes is geïnteresseerd in alles wat met de Tweede Oorlog te maken heeft en geeft, als hobby, rondleidingen in Son en Breugel en Eindhoven. Op deze dag werd ook de 77-jarige verjaardag van zijn oom Bert Fisser gevierd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Ellen van der Vleuten

Maurice: “Mijn oom is precies 77 jaar geleden geboren, dus op de dag van de bevrijding van Son en Breugel; tijdens het bombardement rond het middaguur zag hij het levenslicht. We vonden het wel speciaal om juist op deze dag Son en Breugel te bezoeken en dat hebben we gecombineerd met een route langs een aantal oorlogsmonumenten.”

Samen met zijn familieleden is hij op de fiets vanuit Veldhoven vertrokken en naar het eerst punt van de rondleiding gefietst. “We zijn vanmorgen niet helemaal bij het begin van het oorlogsverhaal begonnen; ik heb de geschiedenis een beetje aangepast”, lacht Maurice. Ze zijn als eerste naar de bossen bij Best gefietst waar Joe Mann het leven liet en daarna zijn ze naar de Schietbaanweg in Best gegaan waar It colonel Robert G. Cole, de bevelvoerder van het 3de battalion, overleed. Zij hebben daar onder andere het monument bezocht.

Vandaar uit zijn ze naar Son en Breugel gefietst waar de familieleden een rondleiding kregen op Sonniuswijk. “We zijn nog even bij Wan van Overveld langsgegaan en natuurlijk heeft hij verteld over de bevrijding”, aldus Maurice. De groep is daarna naar Nederwetten, Nuenen en Eindhoven gegaan, zodat het verhaal van de bevrijding goed in beeld gebracht kon worden. 

Maurice vertelt zijn familieleden over de Tweede Wereldoorlog