Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Herdenking 77e bevrijding van Son en Breugel

Algemeen Herdenken

Son en Breugel - Op 17 september 2021, de dag van de bevrijding van Son en Breugel, sprak burgemeester Hans Gaillard enkele woorden ter nagedachtenis aan de bevrijding van Son en Breugel 77 jaar geleden. Hierna gaven twee veteranen uit Son en Breugel uitleg bij twee plekken die belangrijk waren tijdens de bevrijding van Son: Zonhove en de brug over het Wilhelminakanaal tussen de Kanaalstraat en Nieuwstraat. In verband met de coronamaatregelen herdacht de gemeente de bevrijding in een besloten gezelschap.

Burgemeester Hans Gaillard: “Ons dorp heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Ieder jaar staan wij er opnieuw een moment bij stil. Het herdenken van onze bevrijding doen we samen met onder anderen Sonse veteranen die als geen ander weten hoe het is om in een oorlog te vechten en te bevrijden. Hopelijk kunnen we de bevrijding volgende jaar, als de maatregelen versoepeld zijn, weer uitbundiger vieren.”

Het verhaal
Op zondagmiddag 17 september 1944 landden er meer dan 4500 Amerikaanse parachutisten van het 502e en 506e regiment van de 101e Luchtlandigsdivisie op de heide ten noorden van Son. Het 506e moest onder andere de brug over het Wilhelminakanaal veroveren en dan doorstoten naar Eindhoven. De Amerikanen ondervonden hevige weerstand en kwamen onder mitrailleur- en kanonvuur te liggen. Toen ze de brug bereikten werd die voor hun ogen opgeblazen door de Duitsers, die zich vervolgens terugtrokken. In de nacht van maandag 18 op dinsdag 19 september bouwden Britse genisten met alle macht aan een Baileybrug. Die was in de vroege dinsdagochtend gereed en toen konden tanks en ander zwaar materieel het kanaal weer oversteken.

Liberation Route Europe
Later dit jaar komen in Son en Breugel zogenaamde ‘Vector of Memory’ te liggen. Een monumentale wegwijzer, ontworpen door de bekende architect Daniel Libeskind, die niet alleen de weg wijst, maar ook vertelt over de belangrijke gebeurtenis bij de bevrijding van de omgeving waar je doorheen wandelt. Son en Breugel is onderdeel van de 10.000 kilometer aan wandelroutes die musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties verbindt die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Als het zover is, is de route te vinden opwww.liberationroute.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding