Christine Swinkels
Christine Swinkels Foto: Wil Feijen

Christine geeft haar enthousiasme voor de natuur door

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Christine Swinkels (39 jaar) is sinds ruim twee jaar actief als vrijwilliger bij het IVN als IVN-natuurouder op basisschool De Ruimte. Dit is voor haar de ideale plek om haar enthousiasme voor de natuur, waarmee ze is grootgebracht, door te geven aan de volgende generatie. 

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Christine is opgegroeid in Duitsland waar ze samen met haar vader, die natuurwetenschapper is, door de natuur wandelde en enorm veel van hem leerde. “Als ik door de natuur in Son en Breugel loop, kan ik echt genieten. Vooral de hele kleine dingetjes in de natuur die niet zo opvallen zijn leuk”, vertelt ze. “Zeker, een zonnebloem is ook prachtig, maar als je even iets beter rondkijkt kun je nog meer prachtige dingen ontdekken die je anders zou missen. Als je een heel klein bloemetje van dichtbij ziet en je erachter komt dat het enorm complex in elkaar zit, is dat echt geweldig”, legt Christine enthousiast uit. 

Kennis doorgeven
Nu woont ze met haar man en twee kinderen (4 en 7 jaar) in het Sonniuspark in Son: “Ik probeer zo veel mogelijk van mijn kennis van de natuur door te geven aan mijn kinderen. Ik zie hoe ze ervan genieten en hoop dan ook dat zij dat weer aan hun kinderen door zullen geven.” Nu ze natuurouder is kan ze haar kennis niet alleen aan haar eigen kinderen doorgeven, maar ook aan hun schoolgenootjes van basisschool De Ruimte.

Natuurouder
Iets meer dan twee jaar geleden heeft Christine de cursus Natuurouder gevolgd: “Het was heel erg leuk. We deden verschillende activiteiten rondom de natuur en mochten weer even kind zijn. We gingen bijvoorbeeld met een netje vissen in de sloot naar waterdiertjes of gingen kijken naar de diversiteit van het leven in de bosgrond.” Christine legt uit dat alle ouders die meededen heel erg enthousiast waren. Met deze activiteiten kunnen de natuurouders scholen ondersteunen waarbij het natuuronderwijs in de praktijk kan worden gebracht.

Bewust omgaan 
De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld ook mezenkastjes gemaakt. Christine: “Mijn hoop is dat wanneer kinderen al jong leren dat de natuur heel mooi, bijzonder en belangrijk is, ze er ook beter voor gaan zorgen, en dat ze uiteindelijk bewuster omgaan met wat onze natuur te bieden heeft, al is het maar dat ze geen afval meer in de berm gooien omdat ze weten wat het met de natuur doet.” Ze geeft aan dat er 28 september weer een nieuwe natuuroudercursus begint bij het IVN. “Ik wil alle ouders en grootouders van basisschoolkinderen oproepen om mee te doen”, zegt Christine, “natuurouders zijn dringend nodig op alle basisscholen in Son en Breugel.”

Combineren
“Ik ben maximaal een tot twee uur in de week bezig met het werk als natuurouder”, vertelt ze. Door het kleine aantal uren kan Christine het vrijwilligerswerk als natuurouder goed combineren met haar familie en haar baan bij een bedrijf op Ekkersrijt dat medische tests ontwikkelt. Heb je ook interesse in de natuur en wil je weten wat er allemaal te doen is? Kijk dan eens op www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel. Voor vragen of aanmelding, stuur een e-mail naar ivn.son.en.breugel@outlook.com.

Vacaturebank
LEVgroep Son en Breugel heeft een vacaturebank voor vrijwilligers. Kijk eens voor meer informatie over de vacaturebank LEVgroep op www.levsonenbreugel.nl of neem contact op met Ismene Borger via vrijwilligerssteunpunt@levgroep.nl of via 06-43119415.