Camera bewaking op Ekkersrijt
Camera bewaking op Ekkersrijt Foto: MooiSonenBreugel

Nieuwe slimmere camera’s zorgen voor nog meer veiligheid op Ekkersrijt

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Industrieterrein Ekkersrijt in Son en Breugel heeft een oppervlakte van 260 hectare en kent een diversiteit aan bedrijven en dus ook goederen. Overdag is het er druk en bedrijvig, en in de avond en nacht vaak een weinig bezocht gebied. Een gebied dat dan kwetsbaarder is voor vernieling, inbraak en diefstal. Veel ondernemers beschermen zich hiertegen door alarmsystemen en camera’s bij hun bedrijf te installeren.

Redacteur: Adrie Neervoort

In 2006 investeerden de ondernemers van Ekkersrijt, vertegenwoordigd in de Stichting Beveiliging Bedrijven Ekkersrijt (SBBE), als eersten in Nederland in slimme camera’s. Deze camera’s hebben de eigenschap om bij incidenten verdachte vervoersbewegingen te registreren, die vervolgens door de politie kunnen worden uitgelezen. De inzet van deze camera’s resulteerde in een drastische verlaging van het aantal incidenten: van zo’n 130 incidenten per jaar naar zelfs minder dan 10! Ekkersrijt werd daarmee koploper, als een van de veiligste bedrijventerreinen van Nederland.

Blijven innoveren
Volgens Erik Jennissen, de huidige voorzitter van de SBBE, was het een investering met het gewenste resultaat, maar ook 10 inbraken zijn er nog steeds 10 te veel. Waren er in het begin nog maar 35 camera’s die zicht hielden op alles wat er gebeurde op het industrieterrein, nu zijn er al 90 camera’s. “De beveiliging moet wat ons betreft beter zijn dan bij de buren, dus blijven wij natuurlijk innoveren”, aldus de voorzitter.

Vaste camera’s
Zo zijn bijna alle beweegbare camera’s vervangen door meerdere vaste camera’s. Het voordeel van een beweegbare camera is dat je hem van links naar rechts en omgekeerd kunt bewegen, maar hier kleeft eigenlijk ook een nadeel aan, volgens Jennissen: “Want als de camera naar links kijkt, ziet die dus niet wat er rechts gebeurt. Je hebt dus geen totaaloverzicht van de situatie en dat is belangrijk als je wilt weten wat er zich op dat moment afspeelt.”

Haarscherp
Er zijn drie tot vier vaste camera’s op de plaats van één beweegbare camera geplaatst. Wat deze camera’s samen zien is dus een beeld van 360 graden. Geen enkel detail ontgaat deze camera’s en haarscherp brengen zij alles in beeld, zowel overdag als ‘s nachts.

Slimmer
De camera’s zijn ook slimmer geworden. Via een zeer geavanceerd systeem kan een signalement van een verdachte of een kenteken van een voertuig worden ingegeven. Deze ‘digital systemer’ in de camera maakt het mogelijk om een voertuig of verdachte bij een beweging in de straat te blijven volgen tot aan bijvoorbeeld de snelweg. De camera’s herkennen het signalement, waardoor de software ook bij het uitkijken vanzelf de juiste beelden selecteert. Dat geeft snelheid bij actie en voorkomt veel tijd bij het uitkijken en selecteren van alle opgeslagen beelden.

Aanleiding
Er wordt alleen gezocht naar bepaalde beelden als er aanleiding voor is, dus na bijvoorbeeld een inbraak bij een ondernemer op het bedrijventerrein. De verzoeken hiervoor komen binnen bij de veiligheidscoördinator van de SBBE, Rick Degger. Degger is zo’n twee à drie dagen per week op een flexibele wijze belast als coördinator van het contact met politie, de gemeente en de uitkijkruimte in Oss. Rick werkt en woont zelf op Ekkersrijt, waardoor hij 24/7 bereikbaar is bij incidenten. Ook met name voor de leden van de SBBE, de ondernemers van Ekkersrijt, is Rick het aanspreekpunt.

Bewijslast
De filmbeelden worden vanaf nu bij een nieuwe partner van SBBE, Europac in Oss, opgeslagen en zo nodig daar uitgekeken. Voor gebruik als bewijslast kan de Officier van Justitie de camerabeelden vorderen. Het gebruik van de beelden door leden is gratis

Samenwerking
Maar behalve de camera’s is er ook fysieke beveiliging op Ekkersrijt, en hiervoor werkt de SBBE samen met Teambeveiliging, die ook op Ekkersrijt is gevestigd. “We werken als organisatie graag zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers. Zo installeert en onderhoudt Vertech uit Son en Breugel onze camera’s op Ekkersrijt, en de eerste camera’s die we hebben geïnstalleerd zijn ontwikkeld door Prodrive, ook gevestigd op Ekkersrijt”, aldus Degger.

Nog veiliger maken
Het succes van de camera’s heeft zich al bewezen en ook de aanpassingen die nu zijn gedaan zullen Ekkersrijt nog veiliger maken en bij een eventuele inbraak de pakkans van de dader of daders aanzienlijk vergroten; hiervan profiteren dus alle ondernemers op Ekkersrijt, zo legt Jennissen uit. “Ekkersrijt is op dit moment door het aantal camera’s heel veilig, en dit moeten we ook in de toekomst blijven volhouden, op dit moment is zo’n 50% van de ondernemers van Ekkersrijt lid van de SBBE”. Een aantal dat volgens Jennissen omhoog moet, waardoor ook de contributie naar beneden kan. Een contributie die sinds de start in 2006 nooit is verhoogd. Ondernemers van Ekkersrijt kunnen zich vanzelfsprekend aanmelden bij de SBBE, kijk hiervoor op de website Ekkersrijt.nl.

Glasvezel
Volgens wethouder Jan Boersma van de gemeente Son en Breugel, tevens bestuurslid van de SBBE, is veiligheid, zeker als het om criminaliteit gaat, een probleem dat we met zijn allen moeten oplossen, maar waar we ook aan moeten bijdragen. De wethouder: “De gemeente helpt mee om ervoor te zorgen dat het hele industrieterrein wordt voorzien van supersnelle glasvezel; goed voor de ondernemer om zaken te doen, maar ook om de camera’s op aan te sluiten.”

SBBE
Deze stichting is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Son en Breugel, de Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE) en de politieafdeling Best, Oirschot en Son en Breugel. De SBBE houdt toezicht op de beveiliging op Ekkersrijt als het gaat om de publieke ruimtes.

Camera bewaking op Ekkersrijt