De oprit bij de Markt/Nieuwstraat is gecoat en is daardoor niet meer zo glad
De oprit bij de Markt/Nieuwstraat is gecoat en is daardoor niet meer zo glad Foto: MooiSonenBreugel

Coaten trottoirbanden lijkt voorlopig de beste oplossing

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De natuurstenen trottoirbanden zijn al langer onderwerp van politieke discussie, onder andere vanwege diverse valpartijen in het centrum van Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Tijdens de Politieke Avond van donderdag 23 september stonden de trottoirbanden weer op de agenda bij een derde beeldvormende sessie. Het zou een discussie worden over een mogelijke oplossing van het probleem, waarbij het behandelen van het natuursteen of het compleet vervangen ervan opties zouden kunnen zijn.

Een niet-aangekondigde actie, voorafgaand aan deze Politieke Avond, om de trottoirbanden te coaten om zo de gladheid tegen te gaan, kon dus rekenen op veel vragen vanuit de raad. Want was daarmee dan het compleet vervangen van de natuurstenen trottoirbanden overbodig geworden?

Burgemeester Hans Gaillard gaf, door afwezigheid van verantwoordelijk wethouder Boersma, uitleg over dit onderwerp. Volgens hem was het coaten van de trottoirbanden een bewuste keuze omdat het probleem erom vroeg, en het bovendien een kans was om ervaring op te doen met het coaten. Het viel wat hem betreft gewoon onder de onderhoudswerkzaamheden en daarom kon het besluit om dit te doen ook door het college worden genomen, zeker met de herfst op komst. 

Tijdens deze beeldvormende sessie kreeg de raad ook nog uitleg over andere mogelijkheden om natuursteen stroever te maken, en eventueel te vervangen door beton. Daarvoor gaven Leon de Bruijn als betondeskundige en Bert Verstraate als natuursteenspecialist uitleg aan de raad. Een uitleg die uiteindelijk veel tegenstrijdigheden opleverde en verschillende zienswijzen bij beide heren. Dit hielp de raad niet echt om een beeld te krijgen van wat nu de veiligste en beste oplossing zou zijn.

Duidelijk werd wel dat het vervangen van het natuursteen door beton een kostbare en langdurige operatie zou gaan worden. Daarom werd de proef met het coaten van de trottoirbanden uiteindelijk omarmd door de raad, en men wil graag horen wat de conclusies van de proef zullen zijn en hoe het coaten dan verder uitgerold gaat worden.