Afbeelding
Foto: ©gemeente Son en Breugel

Een duurzaam idee voor Son en Breugel? Doe mee met de duurzaamheidsprijs!

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Inwoners van Son en Breugel kunnen zich vanaf 1 oktober t/m 31 oktober inschrijven voor de duurzaamheidsprijzen. Heeft u in het afgelopen jaar een duurzaam initiatief uitgevoerd of heeft u juist een goed duurzaam idee mét uitgewerkt plan? Dan kunt u meedoen. De beste inzending wint een geldbedrag. Belangrijk is dat het idee voor de samenleving van Son en Breugel is en niet een individueel doel dient. Er is een prijs voor volwassenen én voor de jeugd. Volwassen kunnen 1500 euro winnen en de jeugd 250 euro.

“Het valt me op dat zoveel inwoners in ons dorp bezig zijn met duurzaamheid, voor hun woning, wijk of omgeving. Dat doet me zo goed. Vorig jaar konden de prijzen niet doorgaan door de coronamaatregelen, daarom verwachten we extra inzendingen dit jaar”, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Prijs volwassenen
De Frans Zaal Bokaal en het geldbedrag van 1500 euro wordt uitgereikt aan inwoners die een duurzaam initiatief hebben uitgevoerd, of van plan zijn om uit te voeren. Belangrijke vereiste is dat er een uitgewerkt plan bij zit. Het dient een initiatief te zijn voor de samenleving van Son en Breugel zijn, en niet voor een enkel individu. Het initiatief kan betrekking hebben op allerlei verschillende thema’s binnen duurzaamheid. Denk hierbij onder andere aan (het afkoppelen) van water, tegengaan van voedselverspilling, (recyclen van) afval, omgaan met klimaatverandering (klimaatadaptatie), bevorderen van biodiversiteit. Het beste initiatief wordt door de jury uitgekozen en beloond met het geldbedrag.

Jeugdprijs
De Jeugd in het Groen prijs wordt uitgereikt aan de jeugd tot en met 18 jaar met een duurzaam idee. Het duurzame idee moet uitgevoerd kunnen worden tijdens een activiteitenmiddag. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de duurzame activiteitenmiddag. Het thema van dit jaar is: water. Bedenk een leuke activiteit die te maken heeft met water. Een activiteit bijvoorbeeld waarmee je water kunt besparen, watervervuiling tegen kunt gaan of regenwater kunt opvangen en gebruiken voor iets anders. De jury kiest het beste idee. De winnaar wint een prijs van 250 euro om de activiteit uit te voeren.

De jury
In de jury zitten burgemeester Hans Gaillard, een afgevaardigde van IVN, een afgevaardigde van ondernemersvereniging (OVE) en Nel Roelofsen, de weduwe van Frans Zaal, die initiatiefnemer was van de prijs. Ook nemen twee leden uit de jeugdgemeenteraad deel aan de jury.

De duurzaamheidsprijs voor volwassenen is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van IVN en als raadslid voor de fractie Partij van de Arbeid/Groen Links groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel. De naam voor de jeugdduurzaamheidsprijs is in samenspraak met de Jeugdgemeenteraad bedacht.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden kan via duurzaam@sonenbreugel.nl. Kijk op www.sonenbreugel.nl/duurzaamheidsprijzen voor meer informatie en alle voorwaarden.

Afbeelding