De Duurzaamheidsprijs 2019 werd uitgereikt aan SonenBreugelVerbindt
De Duurzaamheidsprijs 2019 werd uitgereikt aan SonenBreugelVerbindt Foto: Wil Feijen

Hoe SonenBreugelVerbindt de duurzaamheidsprijs won

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Op de laatste dag van 2019 werd tijdens de jaarlijkse oliebollenparty de duurzaamheidsprijs uitgereikt aan SonenBreugelVerbindt, geheel onverwachts, maar zeker verdiend. Jan Frans Brouwers is een van de oprichters van deze organisatie en vertelt gepassioneerd over hoe zij deze felbegeerde prijs hebben bemachtigd.

Redacteur: Maury Senden

Met passie steekt de gedreven grondlegger van de organisatie van wal: “Ik kan uren praten over alle projecten die lopen en die de mensen bij elkaar brengen, want dat is immers het doel: elkaar weer leren kennen.” SonenBreugelVerbindt is daarom dé perfecte naam. De organisatie zoekt elke dag naar het verbinden van mensen, jong en oud, van de Gentiaan tot aan ’t Eigen. “Als men elkaar kent, is men meer bereid om voor elkaar iets te betekenen. Wanneer mensen mij tegenkomen, weten ze meteen dat ze mij kunnen vertrouwen, dat is verbondenheid”, aldus Jan Frans, “en die is sterk van belang, niet alleen in coronatijd.”

Initiatieven uit het dorp
Die band met mensen in het dorp heeft ertoe geleid dat er meerdere projecten zijn ontstaan. Dorpsbewoners klopten bij Jan Frans en zijn collega’s aan met ideeën over verduurzaming en vergroening van Son en Breugel. “Ik werk zelf in meerdere lagen van de politiek en zie dat participatie van de inwoners het belangrijkst is. Als wij naar ze luisteren ontstaan er prachtige initiatieven en projecten. SonenBreugelVerbindt faciliteert hier alleen in, de ideeën komen meestal vanuit de dorpelingen zelf”, aldus duizendpoot Jan Frans.

Scholenproject
In 2019 kwam de vraag of er aandacht aan het milieu besteed kon worden op school. De organisatoren, onder wie Jan Frans, waren gelijk enthousiast. Er werd een stappenplan gemaakt dat bijna op een boekwerk leek, waarin werd omschreven wat er gedaan moest worden en welke leuke activiteiten er plaats konden vinden. Uiteindelijk werden er knopen doorgehakt. “De kinderen van drie verschillende scholen in het dorp waren bereid om mee te doen aan deze actie. De allerkleinsten mochten in de gymzaal plastic uit een nagebootste zee scheppen. De iets oudere kinderen mochten een pagina van DeMooiSonenBreugelKrant opstellen met alles wat zij wilden in relatie met het milieu. De oudste leerlingen leerden de wereld en de klimaatcrisis beter kennen door prachtige films en een bus die afval gebruikte om energie op te wekken,” vertelt Jan Frans enthousiast.

Investering in de toekomst
De organisatie ontving voor deze positieve actie de ‘Frans Zaalbokaal’, die sindsdien een plaatsje heeft gekregen in het Vestzaktheater. Daarnaast ontvingen de organisatoren een geldprijs die ze mochten besteden aan een duurzaam project. “We hadden besloten dat elke school die mee had gedaan aan de Dag van de Duurzaamheid een derde van het prijzengeld zou ontvangen. Daar mochten ze mee doen wat ze zelf wilden, mits het ten goede kwam aan milieu of educatie”, laat Jan Frans weten. De scholen hebben dit geld gebruikt om de volgende generatie te laten zien wat er mogelijk is en hoe ze dat kunnen bereiken. “De kinderen moeten het gaan doen, zij zijn de toekomst”, sluit hij af.