Afbeelding
Foto: Wil Feijen

‘Kom over de brug’ vierkant aanwezig op de jaarmarkt

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Zondag 3 oktober kunnen de inwoners van Son en Breugel en daarbuiten zich weer uitleven op de jaarmarkt in het centrum van Son en Breugel. Deze zondag valt midden in de Week tegen Eenzaamheid: donderdag 29 september tot donderdag 7 oktober. Kom Erbij, Samen aan tafel en Stichting Met je hart, de drie lokale organisaties die direct met eenzaamheid te maken hebben, staan samen met Taalpunt Son en Breugel op de jaarmarkt. Twee kramen naast elkaar, samen vierkant achter de leus: ‘Kom over de brug’.

Gastredacteur: Arend Okken
Fotograaf: Wil Feijen

Bestaat er wel eenzaamheid in Son en Breugel? Als je het rechtstreeks aan mensen vraagt, krijg je vaak een ontwijkend antwoord. Mensen geven niet graag toe dat ze (wel eens) eenzaam zijn. Op eenzaamheid rust namelijk een taboe. Toch: een KWF-collectant meldde onlangs: ”Tijdens de collecteweek bespeurde ik in appartementencomplex De Schuyt en ook in mijn eigen gebouw veel eenzaamheid. Meer dan ooit tevoren bleken de mensen behoefte te hebben aan een praatje. Vaak hoorde ik: “Kom toch even binnen, drink een kopje thee mee.” Natuurlijk scheelt het ook dat ik vorig jaar vanwege corona niet had gecollecteerd.”

Prachtige initiatieven
Wat voor deze twee wooneenheden geldt, geldt natuurlijk veel breder. Daarom kwamen de afgelopen jaren enkele sympathieke initiatieven tot stand om eenzaamheid onder mensen te verkleinen. Gerda Ural startte zes jaar geleden, samen met haar vader, het innemende project Samen aan tafel. Gerda: “We nodigen alleenstaande, nog zelfstandig wonende oudere mensen uit. Ze ontmoeten elkaar eens in de veertien dagen in huiselijke sfeer en eten dan gezellig samen. Zo’n groep bestaat uit zes tot acht vaste deelnemers. Dit kan bij een deelnemer thuis, maar ook bij een vrijwilliger die zijn of haar tafel ter beschikking stelt. We starten rond 18.00 uur en eindigen omstreeks 20.00 uur.” Stichting Met je hart is een landelijk initiatief. Dianne van Hak, coördinator van de afdeling Son en Breugel: ”Wij verbinden kwetsbare ouderen met elkaar; dát is onze missie. Met heel ons hart slaan we een brug tussen vergeten worden en aandacht geven. Deze ouderen treffen elkaar op een ontspannen manier aan een stamtafel in onze plaatselijke horeca en leggen zo de basis voor structureel terugkerend contact. Hartverwarmend om mee te maken!”

Oud én jong
In 2018 zag klankbordgroep Kom Erbij het levenslicht. Deze groep bestaat uit diverse geledingen binnen onze lokale gemeenschap. Voorzitter Willem Donkers: “Kom Erbij wil door signaleren en doorverwijzen de eenzaamheid van álle mensen in ons dorp, oud én jong, verkleinen. Het jongerenproject Join Us van de LEVgroep Son en Breugel is daar al een mooi uitvloeisel van.” Ali Alzubaidi en Marieke Schoenmakers, jongerenwerkers bij de LEVgroep, trekken dit project. Ali: “We brengen eenzame jongeren in contact met leeftijdsgenoten en helpen ze sociaal sterker te worden. Om de week is er op donderdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur een gezellige meeting bij Chill Out, Amerikalaan 2 in Son en Breugel.”

Nederlandse afkomst
En dan is er Taalpunt Son en Breugel. Heeft dat met eenzaamheid te maken? “We zien dat laaggeletterdheid, net als eenzaamheid, in de taboesfeer ligt”, aldus Gerard Versantvoort. Gerard zit elke donderdagochtend van half elf tot twaalf uur in de foyer van het Vestzaktheater om mensen in te schrijven. Anderstaligen hebben daar geen moeite mee. Voor hen is er geen taboe. Die melden zich wel. Ook vrijwilligers voor het ondersteunen van de NT2-lessen en voor het kinderproject Boekjes & Babbels+ vinden gemakkelijk hun weg naar het Vestzaktheater. Gerard: “Vrijwilligers zijn altijd welkom. Daar dríjft Taalpunt op. Maar wij bereiken ook graag mensen van Nederlandse afkomst die moeite hebben met een overheidsbrief lezen of een ingewikkeld formulier invullen. We helpen deze mensen graag met het verbeteren van hun lees- en schrijfvaardigheid (NT1). Voor directe hulp bij het invullen van formulieren kunnen ze ook op het inloopspreekuur terecht.”

Vierkant
Op de jaarmarkt Son en Breugel willen de vier organisaties vanuit hun verschillende doelstellingen mensen ‘vierkant’ aanmoedigen als deelnemer of vrijwilliger over de brug te komen.