Tijdens de excursie van Bosgroep Zuid in juli kregen de belangstellenden uitleg waarom veel bomen in het bos De Sonse Bergen voorzien worden van een oranje stip op pijl (archieffoto)
Tijdens de excursie van Bosgroep Zuid in juli kregen de belangstellenden uitleg waarom veel bomen in het bos De Sonse Bergen voorzien worden van een oranje stip op pijl (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Kappen van bomen in het Sonse Bergen bos

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - Ik begrijp en deel de zorgen die mevrouw Warmoeskerken uit ten aan zien van de bomenkap in het bos Sonse Bergen. Een citaat uit Mooi Son en Breugel 2018: ‘Een beetje verborgen ligt het, al zullen de meesten van u het gebied wel kennen. De Sonse Bergen, ingeklemd tussen de Planetenlaan, de Hendrik Venemanstraat, de Hoefbladlaan en de Dommel. Een prachtige combinatie van bos (deels op stuifzand), grasland en beekdal. Met een fascinerende hoeveelheid planten en dieren, die de moeite waard zijn. Een echte parel, midden in ons mooie dorp!’.

Loop je nu door het betreffende bos dan lijkt het op een stadion vol met oranje supporters: overal oranje. Mijn eerste gedacht was en is; er blijft geen bos meer over. Ik ben met name geschrokken van de motivatie van de heer Van Liempd voor het kappen van de bomen. Hij stelt dat het hier om een aangeplant bos gaat. Is dat dan de rechtvaardiging om weer te gaan kappen? Inderdaad het bos is ooit in 1800 geplant met een reden. Hij stelt verder in zijn motivatie dat er ingegrepen moet worden om het bos toegankelijk te houden. Ik vraag mij af wanneer de heer Van Liempd voor het laatst in het betreffende bos is geweest.

Het bos is juist heel goed toegankelijk, er zijn brede paden waar men zonder problemen kan wandelen, zelfs voor mensen met een scootmobiel of rollator is het toegankelijk. Mede omdat er vorig jaar nog flink gekapt is zijn er al veel bomen verdwenen (de ravage die toen is aangericht door de gebruikte machines is nu nog te zien). Nu worden er weer veel bomen gekapt waarbij je vraagtekens kunt plaatsten waarom juist die bomen.

Bijvoorbeeld een dikke (gezonde) eik langs de Dommel, die geen gevaar is voor wandelaars en niks te maken heeft met toegankelijkheid, maar juist karakteristiek is voor het bos Sonse Bergen. “…Langs het water staan een paar schuine bomen, ze hangen boven de Dommel. Een ideaal jachtplekje voor de ijsvogel, die regelmatig ‘gespot’ wordt”, (Mooi Son en Breugel, 2018). Zo worden er ook bomen gekapt die op een zandheuvel staan waarvan de wortels ervoor zorgen dat deze heuvel niet verstuift en daardoor verdwijnt. En zo zijn er meer bomen die gekapt gaan worden waarbij je vraagtekens kunt stellen, behalve dat ze veel geld opleveren.

Mijns inziens ontbreekt hier elke logica van de geplande bomenkap in het kader van onderhoud. Dat er onderhoud aan het bos moet gebeuren dat lijkt me duidelijk, maar kap dan de bomen die gevaarlijk zijn voor wandelaars en snoei de woekerende ondergroei. Leuk zo’n filmpje waarin het hoe en waarom van de bomenkap wordt uitgelegd, komt mij meer over als: ”wij van wc-eend adviseren wc-eend”, beetje hypocriet, zie ook www.mooisonenbreugel.nl ‘motie om andere aanpak bosbeheer krijgt geen steun’. 

De onzinnige en onlogische bomenkap wordt duidelijk gemaakt bij de ingang van het bos aan de kant van de Planetenlaan/Thermenlaan voor de brug over de Dommel. Daar staat een dun eikenboompje dat ergens halverwege omgezaagd wordt omdat er een tekentje opstaat die een wandelroute aangeeft, laat die boom gewoon staan, welk nut heeft het om het op die manier om te zagen?

Ik vind het jammer dat de gemeente Son en Breugel zo met de schaarse natuur omspringt. Ooit was de gemeente er trots op dat ze meer bomen dan inwoners had, die vlieger gaat nu zeker niet meer op en dat heeft niks te maken met het toegenomen aantal inwoners maar meer door het visie- en rücksichtslos kappen van bomen.

J. Messelaar
Son en Breugel