De coating begint al los te laten
De coating begint al los te laten Foto: @Voor U!

Lezerspodium: Coating trottoirbanden laat al los

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - ‘Het probleem vroeg om direct coaten trottoirbanden’, aldus burgemeester Gaillard in de vergadering van 23 september. Twee weken eerder werd door het college, waarvan de burgemeester deel uitmaakt, nog opgemerkt dat dit onderwerp, dat wij al jaren onder de aandacht proberen te brengen, geen prioriteit had. Maar opeens moest er op stel en sprong iets gebeuren nog voordat de raad, na informatie van een tweede deskundige, een gedegen besluit heeft kunnen nemen. 

En wat blijkt nu? De coating laat al na twee weken op verschillende plaatsen los. Weer gemeenschapsgeld foetsie. Stel dat iedere bestuurder zelf aansprakelijk gesteld wordt voor een genomen besluit, bijv. exploitatieopbrengst dorpshuis, coaten trottoirbanden, drastische bomenkap Sonse bossen, en dat hij/zij bij geen of onvoldoende resultaat in eigen portemonnee geraakt wordt, zou diezelfde bestuurder dan ook zo gemakkelijk geld uitgeven? Hopelijk is deze snelcoating geen geldverspilling geweest. 

Volgens de heer Verstraeten, die namens het college voorlichting gaf over coaten van de gladde stoepranden, zou dit een goede en afdoende oplossing zijn voor een periode van zeker 10 jaar. Niet dus! Geen 10 jaar, nog geen 2 weken! Bovendien zijn de gemeten normen uitgegaan van schoeisel met rubberen zolen en niet iedereen loopt dagelijks op dergelijk schoeisel. 

Volgens de heer Léon de Bruyn, die als betondeskundige een tegengeluid kenbaar maakte in de vergadering van 23 september, zou het vervangen van de natuurstenen banden door beton de beste en veiligste oplossing zijn. Dat is wel een duurdere oplossing, maar voor ons gaat veiligheid voor alles, hieraan mag geen prijskaartje hangen. 

Tijdens de inrichting van het centrum in Son werd destijds gekozen voor een chique uitstraling middels deze natuurstenen banden. Toen heeft men geen rekening gehouden met de gladheid van deze banden, die de afgelopen jaren al vele valpartijen met schade of zelfs blijvend letsel hebben veroorzaakt en waarschijnlijk nog zullen veroorzaken. Er moeten dus drastische maatregelen genomen worden voor uw veiligheid en voor de veiligheid van bezoekers van ons dorp. Het plaatsen van waarschuwingsborden door de gemeente maakt de stoepranden niet minder glad en de gemeente kan hiermee ook de verantwoordelijkheid niet van zich afschuiven.

Helga Helders en Marianne van der Putte-Verhoeven
Fractie VOOR U!