Bart (l) en Ronald (r)  onthullen de bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bart (l) en Ronald (r) onthullen de bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven Foto: Wil Feijen
Foto’s

Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Sinds donderdag 30 september is Son en Breugel weer een bank rijker. Het gaat in dit geval om een robuust uitgevoerde zitbank van hout en staal. De bank staat aan de vijver bij de Rembrandtstraat in Son en Breugel. De plek waar Bart van Gerven, nu 45 jaar, vaak speelde in zijn jeugd.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Bart van Gerven is de praktijkhouder van Fysiotherapie Van Gerven en de zitbank is een geschenk van zijn praktijk aan Son en Breugel ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de praktijk. Want 50 jaar geleden werd het begin gemaakt van wat nu één van de grotere fysiopraktijken in de regio is. Het waren Hans en Mieke van Gerven, de ouders van de huidige praktijkeigenaar, Bart van Gerven in de toenmalige bibliotheek in Son en Breugel in september 1971 hun fysiotherapiepraktijk begonnen.

Vondelstraat 15
In de bibliotheek huurde zij kort een ruimte voor de behandelingen. En het bleek een succes, want na een half jaar was deze ruimte niet meer praktisch en was ook te klein geworden voor het aantal patiënten. Er werd er een praktijk in de woning van Hans en Mieke aan de Rijnlaan geopend; zo werd er dus boven gewoond en beneden gewerkt. In 1975 kregen Hans en Mieke de mogelijkheid om op het adres aan de Vondelstraat 15 een praktijk- en woonruimte te bouwen. Dit was een uitgelezen kans om meer behandelruimtes te creëren en zo de praktijk te professionaliseren.

Aanbouw
In 50 jaar tijd is er een hoop veranderd binnen de fysiotherapie maar ook in de praktijk van Fysiotherapie Van Gerven. In het begin waren de behandelruimtes nog gescheiden door gordijnen en later door echte scheidingswanden, maar in 1996 werd er een aanbouw aan de praktijk gezet en vonden de behandeling voortaan plaats in aparte ruimtes.

Overname
Op 21-jarige leeftijd begon Bart te werken in de praktijk van zijn vader en moeder. In 2006 nam Bart van Gerven de praktijk en woning van zijn ouders aan de Vondelstraat over, en zo werd hij opeens praktijkhouder met zes medewerkers en een woning. Ook kwam er een managementteam waar behalve Bart ook Ronald Swart en Hans Zuidhof twee fysiotherapeuten die werkzaam zijn bij de praktijk, deel uit maken.

Gevoel
Ronald, al 35 jaar werkzaam in de praktijk, begon bij de vader van Bart, die dus zijn werkgever en collega was. Op dit moment zit hij ook alweer 10 jaar in het managementteam. “Je beslist mee over bepaalde zaken en wordt gewaardeerd”, zo omschrijft Ronald het gevoel dat hij nu heeft over zijn positie in de praktijk. Ook de sfeer en verhoudingen onderling zijn binnen de praktijk volgens Ronald goed: “Als je boven je zestigste nog kan zegen dat je graag naar je werk gaat, dan gaat er iets goed.”

Verandering
In 2006 kwam er nog een grote verandering: patiënten kregen vrije toegang voor een behandeling bij de fysiotherapeut, waardoor een snellere gang naar de fysio mogelijk werd. Bart: “We waren niet meer afhankelijk van een verwijzing van de huisarts; voor die tijd konden we zonder dat briefje niet behandelen.” Volgens Bart is de situatie na 2006 een hele verbetering. Zo bepaalde voor 2006 de (huis)arts vaak het aantal behandelingen, en nu doen wij dat in overleg met de patiënt en binnen de mogelijkheden van de verzekering. Door het toegankelijker maken van een tijdige en goede behandeling door de fysiotherapeut denkt Bart ook dat er winst is behaald in het mobiel blijven van mensen.

Specialisaties
In 2011 werd de praktijk ook nog eens grondig verbouwd, waardoor die nu over negen behandelkamers en een grote oefenruimte beschikt. Door de uitbreiding kwam een ander doel van Bart binnen bereik, om zoveel mogelijk specialisaties in huis te halen. Bart: “We hebben nu veel specialisaties zoals kinderfysiotherapie, oefentherapie Cesar en manuele therapie.” Door de uitbreiding van de specialisaties zijn wij ook steeds groter geworden. Een voordeel van veel specialisme in eigen huis is dat je ook intern kunt doorverwijzen, geeft Bart aan, “Ik vind het wel jammer dat dat extern naar mijn mening nog te weinig gebeurt.”

Samenwerking
Toch kende de locatie zelfs na de verbouwing nog zijn beperkingen, zo was er geen medische fitness mogelijk. Ze zochten naar een oplossing, en vonden die in een samenwerking met Berkenstaete en SonSport. Dit was ook het begin van meerdere collega’s met de specialisatie sportfysiotherapie en geriatriefysiotherapie. “In 2016 zijn we ook gaan participeren in de zorgvilla De Kleine Heide”, licht Bart toe. Inmiddels werkt Fysiotherapie Van Gerven met een groot team van 17 therapeuten en 4 secretaresses aan uw gezondheid, een team dat klaarstaat om de patiënten nog vele jaren te blijven behandelen met veel aandacht en goede professionele zorg, waarbij de interne overdracht van kennis een garantie is voor resultaat.

Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bank ter gelegenheid van 50 jaar Fysiotherapie Van Gerven
Bart (l) Hans (m) en Ronald (r) onthullen de zitbank bij de vijver
Bart (l) Hans (m) en Ronald (r) onthullen de zitbank bij de vijver