Afbeelding

Met alleen windmolens en zonnepanelen gaan we ons klimaat niet redden

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Op woensdag 20 oktober geeft oud-inwoner van Son en Breugel Maarten van Andel een presentatie in het Vestzaktheater in Son en Breugel, waarin hij vraagtekens plaatst bij wijze waarop de klimaatdoelstellingen moeten worden gehaald.

Gastredacteur: Cees de Wit

Maarten van Andel is directeur Toegepaste Natuurwetenschappen aan de Fontys Hogeschool. Hij werkte daarvoor als ingenieur en manager in de high-techindustrie. Voor internationale energie- en duurzaamheidsprojecten heeft hij samengewerkt met wetenschappers en deskundigen van bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen. 

Van Andel noemt zichzelf klimaatneutraal: hij is even bezorgd over het klimaat als over de maatregelen die het klimaat moeten redden. Volgens Van Andel hebben we niet genoeg aan groene energie als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen. Volgens hem is dit alleen mogelijk als we kernenergie serieus nemen, fossiele brandstoffen slimmer gebruiken en bovenal inleveren op ons luxeleventje. “Het is een groene illusie dat we de energietransitie kunnen realiseren op de manier zoals we dat nu doen”, aldus Van Andel. 

Wat Van Andel stoort in de discussie is dat windmolens en zonnepanelen heilig zijn verklaard, maar alleen daarmee kunnen we volgens hem het klimaat niet redden. Van Andel: “Ons milieu is te belangrijk om het over te laten aan idealisten en opportunisten die feiten en fictie niet uit elkaar houden.”

Presentatie
Op een eenvoudige cijfermatige manier zal Van Andel de bezoekers van zijn presentatie proberen te overtuigen dat het huidige klimaatbeleid geen oplossing is om onze planeet te redden. Zo gaat hij in op de volgens hem drie belangrijkste pijlers in het huidige klimaatbeleid, die wat hem betreft al zijn verzwakt of ingestort. Biomassa is niet duurzaam (aldus onder meer Milieudefensie en bepaalde wetenschappers), waterstof bespaart geen CO2 (aldus onder meer de Europese Commissie), en met zon en wind gaan we het niet redden (aldus ook de Tweede Kamer). Maar er gaan nog meer pijlers van het huidige klimaatbeleid afbrokkelen volgens Van Andel, zoals de elektrische auto, biobrandstoffen en aardgasloze huizen en gebouwen. “Het huidige klimaatbeleid is te veel een speeltuin van milieu-idealisten en industriële conglomeraten. Hierdoor worden miljarden verkwist aan schijnoplossingen”, aldus Van Andel.

Kortom, een andere kijk op het klimaatbeleid zoals wij het nu kennen, gepresenteerd door Maarten van Andel in het Vestzaktheater woensdag 20 oktober om 20.00 uur.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen in ‘De groene illusie’
Een boek van Maarten van Andel met kritische vragen en nuchtere feiten over zonnepanelen en kernenergie, elektrische auto’s en aardolie. Een eyeopener voor iedereen die zich heeft laten overtuigen door de propaganda van klimaatactivisten en de groene industrie. Daarnaast schreef hij De Groene Kans daarin beschrijft hij wat we wél kunnen doen om onze planeet te redden en is daarmee het indringende vervolg op het succesvolle boek De Groene Illusie. De groene kans ligt niet in technologie en infrastructuur, maar in bewustwording en ander gedrag van ons allemaal. Daarmee kunnen we veel meer fossiele brandstoffen en CO2 besparen dan met windmolens, warmtepompen en elektrische auto’s.

Vestzaktheater
Het Vestzaktheater is vanaf 19.30 uur open en de presentatie start om 20.00 uur, er is geen pauze, maar wel de mogelijkheid om na te praten. Om de avond te bezoeken moet men een coronapaspoort hebben; aanmelden is niet nodig, maar vol is vol. De zaal is geschikt voor maximaal 100 bezoekers.