Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Jeugdgemeenteraad daagt jeugd en jongeren uit voor beste idee duurzaamheid

Algemeen Duurzaamheid Jeugdgemeenteraad

Son en Breugel - Hoe kun je het beste de jeugd betrekken bij een landelijk probleem als duurzaamheid? Dat vroeg team Duurzaam van de gemeente Son en Breugel zich af en besloot om met de jeugdgemeenteraad om de tafel te gaan zitten en het gesprek aan te gaan; samen brainstormen over duurzaamheid, en belangrijker: hoe bereik je de jeugd en jongeren tot en met 18 jaar.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In de maand oktober staat het thema duurzaamheid centraal in de gemeente Son en Breugel. Duurzame initiatieven van bewoners moeten worden beloond en die initiatieven moeten andere inwoners motiveren om aan de slag te gaan met duurzaamheid. De gemeente reikt hiervoor twee prijzen uit: de ‘Frans Zaal Bokaal’ voor volwassenen en de ‘Jeugd in het Groenprijs’ voor de jeugd tot en met 18 jaar. Om de laatste prijs meer onder de aandacht te brengen hebben de jeugdgemeenteraadsleden in samenwerking met team Duurzaam van de gemeente Son en Breugel onder andere een filmpje opgenomen waarin zij uitleggen wat de jeugd zelf kan doen om duurzamer bezig te zijn.

Promotiefilm
De elfjarige Joline Bruggeman is vorig jaar geïnstalleerd als jeugdgemeenteraadslid en heeft meegewerkt aan de promotiefilm over dit onderwerp. Joline: “Ik vind het belangrijk om met het milieu bezig te zijn. Met dit filmpje willen wij laten zien dat iedereen, vaak op een eenvoudige manier, kan bijdragen aan het milieu.” Korter douchen maar ook het afkoppelen van regenwater zijn voorbeelden die haar aanspreken. “Als je regenwater opvangt, kun je dit vervolgens weer gebruiken om planten of de moestuin water te geven”, vertelt ze. Het filmpje is het startschot van de duurzaamheidswedstrijd die de gemeente heeft uitgeschreven. Makbule Koyuncu Bedir, medewerker Duurzaamheid van de gemeente Son en Breugel, is trots op de bijdrage van de jeugdgemeenteraadsleden: “Op jonge leeftijd zijn zij al bezig om oplossingen te zoeken voor een duurzamere wereld.”

Thema water
Voor jongeren is het belangrijk om concreet en praktisch bezig te zijn met duurzaamheid. Daarom is voor de opzet gekozen om een activiteitenmiddag te organiseren; het winnende idee zal tijdens die middag worden uitgevoerd. Ook wordt er elk jaar een thema binnen duurzaamheid gekozen voor de uitwerking van de jeugdprijs. Dit jaar wordt de jeugd tot en met 18 jaar uitgedaagd om een duurzaam idee te bedenken met het thema ‘water’. Makbule: “Duurzaamheid is een breed begrip, daarom hebben we het thema water eraan gekoppeld. Bedenk een leuke activiteit waarmee je bijvoorbeeld water kunt besparen, watervervuiling kunt tegengaan of regenwater kunt opvangen om het voor iets anders te gebruiken. Het beste idee wordt uitgevoerd tijdens de activiteiten(mid)dag.”

Opsturen
Joline: “Heb je een leuk idee over het thema water, stuur dit dan in naar de gemeente. Wie weet wordt jouw idee gebruikt voor de activiteiten(mid)dag en nemen anderen jouw voorbeeld over om het bijvoorbeeld thuis toe te passen.” Er zijn verschillende manieren om je creatieve idee in te sturen: maak er een filmpje of foto’s van, omschrijf het op papier of werk het uit op de computer. Het maakt niet uit hoe je het idee instuurt, als het maar duidelijk is wat je ermee bedoelt”, vult de duurzaamheidsmedewerker aan.

Idee
Heb jij een duurzaam idee, stuur dan jouw inzending voor 31 oktober naar duurzaam@sonenbreugel.nl. Belangrijk is dat je vermeldt welke activiteit je wilt organiseren, wat het doel is van deze activiteit en hoe dit past binnen het thema ‘water’. Vermeld ook hoe je het kunt uitvoeren en wat daarvoor nodig is. En ten slotte vermeld je hoe het geld besteed gaat worden. Om mee te doen moet je in Son en Breugel wonen en niet ouder zijn dan 18 jaar.

Joline hoopt dat veel kinderen en jongeren tot en met 18 jaar meedoen aan deze wedstrijd. “De jeugd heeft de toekomst, dus kom maar op met je idee”, daagt ze haar leeftijdsgenootjes en de oudere jeugd uit.