Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Op rock ’n roll-feest sloeg vonk over tussen Johan en Ria

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Johan van Tinteren (82) en Ria van Tinteren-van Gulden (83) zijn alle twee in Amsterdam geboren. Ria zag het levenslicht in ‘de duurdere buurt’ van Amsterdam en Johan is ‘van achter de Albert Cuypmarkt’. Ze leerden elkaar kennen op een rock ‘n roll-feest toen ze 16 en 17 jaar oud waren. Op dat feest sloeg de vonk over; het was voor hen beiden de allereerste liefde. Na zes en een half jaar verkering zijn ze op 10 oktober 1961 getrouwd en vieren dit jaar hun diamanten huwelijk.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Johan groeide samen met zijn broer op in huize Van Tinteren en hij wilde net als zijn vader marktkoopman worden. “Mijn vader vond het beter als ik eerst een vak ging leren. De keuze viel op het Grafisch Lyceum, waar ik voor het vak letterzetter koos, en ik slaagde cum laude”, vertelt Johan. Werken moest hij nog even uitstellen want hij moest eerst in militaire dienst. Johan: “Ik wilde daarna niet in een drukkerij of bij een uitgeverij gaan werken, maar kwam toch terecht bij een grote drukkerij in Amsterdam, waar ik een digitale ontwikkelingsafdeling opgezet heb. Naast zijn werk heeft Johan verschillende opleidingen gevolgd en kon zich steeds verder opwerken. “Phillips kocht het bedrijf waar ik de leiding had over 18 mensen. Samen met hen ben ik in Eindhoven gaan werken”, aldus Johan.

Woningnood
Ria kwam uit een groot gezin en was de jongste van elf kinderen. Na haar schooltijd heeft ze jarenlang in een atelier gewerkt, eerst in de heren- en daarna in de damesconfectie. Nadat Johan en Ria getrouwd waren, gingen zij bij de ouders van Ria op de bovenverdieping wonen. “Er was toen, net als nu, een grote woningnood. Bij mijn ouders is ook onze oudste zoon geboren”, blikt Ria terug. Na vier jaar ingewoond te hebben, kregen Ria en Johan een baan aangeboden met een woning. Ze vervolgt: “Dat was achter de Amstel en daar is onze jongste zoon geboren.”

Inburgeren
Het eerste jaar dat Johan bij Philips in Eindhoven werkte, heeft hij op en neer gependeld tussen Amsterdam en Eindhoven. “In 1970 zijn we in Son en Breugel in De Gentiaan komen wonen; we moesten de eerste twee jaren echt wennen. Wij kwamen uit het drukke Amsterdam en hier keken we uit op een oude koe”, lacht Johan. Beiden wilden graag ‘inburgeren’ en dat hebben ze gedaan door naar De Zwaan te gaan. “Hier leerden wij vrij snel mensen kennen van onder andere carnavalsvereniging De Krutjesrapers, met wie wij meteen een klik hadden”, gaat Ria verder. Johan werd bestuurslid bij de carnavalsvereniging en samen met wijlen Ties van Gorp heeft hij 33 jaar geleden De Liederentafel en het orkest De Eikelstampers opgericht. “In die jaren heb ik heel veel van Ties geleerd. Ik kon toen nog geen muzieknoot van een kokosnoot onderscheiden”, lacht Johan. Hij heeft ook met een aantal andere mensen samen het boek ‘44 jaar Krutjesrapers’ gemaakt.

Contact maken
Ria wilde haar sociale leven uitbreiden en is toentertijd naar gymles gegaan en daar leerde zij wijlen Petra Broks kennen. “Zij sleepte mij overal mee naar toe. Door haar heb ik heel veel vriendinnen gekregen”, zegt Ria enthousiast. Johan en Ria zijn samen ook twaalf jaar lid van wijnclub De Roemer geweest.

Het geheim
Het diamanten bruidspaar is nog steeds heel actief en staat nog midden in het leven. Ze gaan graag uit eten en lusten op zijn tijd een lekker wijntje. Samen zijn ze elke eerste zondag van de maand te vinden bij Lazy Sonnie Afternoon in La Sonnerie. Behalve dat ze vaak samen op pad zijn, hebben zij ook hun eigen activiteiten. Zo wandelt Johan nog twee keer in de week 10 km en biljart één keer in de week. Ria gaat graag met vriendinnen winkelen en zwemt nog één keer in de week. Jaarlijks is er nog het uitje samen met de ‘vrouwen van De Liederentafel’. Dat is ook meteen het geheim van hun goede relatie: elkaar de ruimte geven.

Feest
Op 10 oktober viert het bruidspaar dat ze zestig jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. “Dit gaan we vieren met een diner met onze kinderen, zes kleinkinderen, familieleden en goede vrienden”, sluit het bruidspaar af.

Afbeelding