Afbeelding
Foto: ©gemeente Son en Breugel

Dorpshuis – Juist ook voor senioren!

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Komend voorjaar, zo ergens rond april, hoopt wethouder Jan Boersma dat het nieuwe Dorpshuis open zal zijn. Een moment om reikhalzend naar uit te zien! Wat betekent dit voor ouderen in Son en Breugel? Zij zullen toch, zeker overdag, de belangrijkste gebruikers zijn! Met die vraag togen -namens de gezamenlijke seniorenverenigingen in Son en Breugel - Thijs Wijnakker en Marjolein van den Bout naar de verantwoordelijk wethouder. Het werd een boeiend gesprek over toekomst, uitdagingen, mogelijkheden en verwachtingen van een kloppend dorpshart.

Geschreven door: Marjolein van den Bout

“Kijk”, zegt Jan Boersma bedachtzaam, “je moet alles stap-voor-stap realiseren. Alles tegelijk doen, dat gaat niet. Maar het moet wel tot een goed einde gebracht worden. Dan groeit iets naar een blijvend concept. Zodat in de verdere toekomst weer anderen aan het roer kunnen staan. Het mooie, ook van dit gebouw, is dat het een tijdlijn laat zien in onze gemeente. De oude functie als kerk mag zichtbaar blijven, we doen zelfs ons best elementen te bewaren of beter in beeld te brengen. Maar de nieuwe functie, naar buiten gericht, tekent precies een nieuwe tijd en rol die het gebouw nu gaat spelen: een laagdrempelig ontmoetingshuis voor jong en oud, voor inwoners en bezoekers van de gemeente, van vaste gebruikers en wisselende gasten.”

Gebruik en invulling
Het gesprek met Boersma vindt plaats in zijn werkkamer. Eind juli was al een open huis voor geïnteresseerden. Wie dat gemist heeft, krijgt later wellicht nog een kans. Daarover later meer. Eerst maar eens gevraagd hoe Boersma kijkt naar gebruik en invulling van het dorpshuis en met name voor de vele 55-plussers in onze gemeente. Boersma: “Ik hoop en verwacht dat de doelgroep senioren zelf invulling gaat geven aan het gebruik van het dorpshuis. Bijvoorbeeld: iemand die alleen is, vindt het wellicht veel gezelliger om ’s morgens een kopje koffie te gebruiken, een krantje te lezen, in de zekerheid dat er ook anderen in dat gebouw aanwezig zijn. Daaruit ontstaan gesprekken, ontmoetingen. Misschien zelfs wel ideeën. Willen diverse gebruikers graag een maandelijkse filmmiddag op donderdag: laat ze dit dan gaan organiseren! Alle mogelijkheden zijn aanwezig. Zo zie ik het voor me dat een schoolklas wellicht een ‘gastles’ krijgt door iemand van zeg de Heemkundekring. De leerlingen zitten op de trap van de foyer hiernaar te luisteren of in interactie met de spreker. Maar wie als bezoeker in de foyer mee wil luisteren, kan hier ook iets van op steken…. Prima toch. Er moet daar geluid komen! We beogen geen geluidsstille leeszaal!

Vaste en zorggerichte gebruikers

Boersma legt uit dat er vaste gebruikers zijn, vooral op het gebied van ontspanning en noem het meer zorggerichte gebruikers. Zo komen op de begane grond de openbare bibliotheek, de Harmonie en het Vestzaktheater, terwijl op de bovenverdieping met name het CMD en de LEV-groep hun bezoekers zullen ontvangen. Ook Radio Son en Breugel zal vanuit het dorpshuis haar uitzendingen verzorgen. In dit gebouw zijn parallelle activiteiten mogelijk. Zonder geluidsoverlast kan de slagwerkgroep van de Harmonie oefenen, terwijl in de theaterzaal een voorstelling plaatsvindt.

Wisselende gebruikers
De verdere invulling van wisselende gebruikers is nog wat ‘koffiedik kijken’. Het gebouw zal zeker gebruikt worden door lokale groepen, zoals (toneel)verenigingen en door de theatermogelijkheden (zelfs in de foyer) hoopt Jan Boersma dat bijvoorbeeld scholen hun eindmusical hier gaan houden. “Van de bibliotheek verwacht ik dat er meer lezingen en/of cursussen aangeboden gaan worden. En ik verwacht dat dit in nauwe samenwerking zal gaan gebeuren met andere partijen in het dorp of dorpshuis. Naast de theaterzaal en de foyer is op de verdieping nog een kleine zaal die daarvoor geschikt is, maar deze kan eveneens gebruikt worden als een soort huiskamer voor familiebijeenkomsten of kleine vergaderingen. Het moet, kortom, voor een zeer multifunctionele invulling gaan zorgen waar burgers (en dus ook senioren!) zelf verantwoordelijk voor zijn.”

Beheerder
In het nieuwe dorpshuis is een beheerder die functioneert onder verantwoordelijkheid van een Beheerstichting, voorlopig is dat het huidige bestuur van het Vestzaktheater. Wie meer informatie wil of op dit moment al met ideeën rondloopt, neemt daarvoor dus het beste met deze partij contact op.

Geen concurrent
Het nieuwe dorpshuis zal zeker geen concurrent worden van wijklocaties als De Boerderij en Braecklant. Integendeel! Boersma verwacht juist dat door toenemende activiteiten in het dorp er meer interacties zullen ontstaan. Het is prachtig dat er midden in het dorp zo’n locatie bijkomt waar meer voorzieningen kunnen worden geboden. Aan de horizon gloren nog meer plannen: voor de directe omgeving van het dorpshuis, passende parkeervoorzieningen, een versterking van de functie van Park Vroonhoven, informatievoorziening over de toeristische fiets- en wandelmogelijkheden in en om de gemeente voor bezoekers en nieuwe inwoners die nog niet bekend zijn met zaken als bijvoorbeeld de gemeentelijke geschiedenis, de vleermuizentoren, Market Garden, Pieter Brueghel, Ekkersrijt of noem maar op.

Kijkmoment voor senioren
Aan het einde van het gesprek informeert Thijs Wijnakker of het wellicht mogelijk is dat speciaal voor de Son en Breugelse senioren nog een kijkmoment komt met gelegenheid aan Jan Boersma aanvullende vragen te stellen. De wethouder reageert hier positief op en wil hiertoe de mogelijkheden graag gaan bekijken. “Maar eerst moeten de lichtkoepels nog geplaatst worden! Dat geeft zoveel mooier licht in het gebouw en benadrukt juist de openheid die we willen uitstralen naast behoud van historische elementen”. Hij belooft: “ik kom daar nog op terug.” We hopen hier dus in een andere DeMooiSonenBreugelKrant op terug te kunnen komen.

Wethouder Boersma
Afbeelding