Maak gebruik van de uitnodiging voor het laten zetten van de griepspuit (archieffoto)
Maak gebruik van de uitnodiging voor het laten zetten van de griepspuit (archieffoto) Foto: GGD Zuidoost-Brabant

Uitnodigingen jaarlijkse griepspuit worden verstuurd

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Patiënten van praktijk Rijnlaan die zestig jaar of ouder zijn, krijgen in week 41 een digitale uitnodiging voor de griepspuit via de patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Dezelfde leeftijdsgroep die patiënt is bij Medisch Centrum De Linden ontvangt tussen 12 en 25 oktober de uitnodiging. Een aantal patiënten krijgt tegelijkertijd ook een uitnodiging voor de pneumokokkenprik. Maar ook ‘zestigminners’ met een bepaalde indicatie ontvangen de uitnodiging voor de griepspuit. De huisarts maakt naar aanleiding van de landelijke richtlijnen een selectie wie voor de griepspuit in aanmerking komt. 

Patiënten van Medisch Centrum De Linden kunnen een afspraak maken op 4 en 23 november en patiënten van praktijk De Rijnlaan op dinsdag 2 en donderdag 4 november. De griepspuit wordt dit jaar vrijwel uitsluitend in de praktijk gezet, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waarin de huisartsen sommige patiënten thuis bezochten voor het zetten van de spuit. Door de nieuwe situatie met betrekking tot het coronavirus kunnen de huisartsen die thuisservice niet meer aanbieden. 

Huisarts Christian de Groot van Medisch Centrum De Linden: “Patiënten kunnen, nadat ze de uitnodiging hebben ontvangen, online een afspraak maken via vaccinatieplanner.nl, waarin zij op de minuut nauwkeurig een tijd kunnen vastzetten.” Hoe een afspraak gemaakt kan worden, staat precies in de uitnodiging vermeld. “Mochten patiënten niet in de gelegenheid zijn om zelf online een afspraak te maken, vraag dan aan familieleden of buren of ze hier even mee willen helpen. Er kunnen helaas geen telefonische afspraken gemaakt worden. De patiënten die uitgenodigd worden voor het laten zetten van een griepspuit, krijgen niet voor niets een uitnodiging; het is belangrijk dat zij een afspraak maken”, vult de huisarts aan. 

Behalve de mensen die een uitnodiging krijgen, zijn er ook groepen mensen die geen uitnodiging krijgen, maar aan wie de Gezondheidsraad adviseert om zich wel hiervoor aan te melden. In deze doelgroep vallen mensen met een BMI van meer dan 40, vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 weken of langer zwanger zijn, en mensen die door COVID-19 blijvende longschade hebben opgelopen. Val je binnen een van deze drie groepen, dan word je verzocht om via MijnGezondheid.net een bericht aan de huisarts te sturen, waarin je laat weten dat je in een risicogroep valt. “Als deze mensen zich bij ons melden, dan ontvangen ze een uitnodiging voor de griepspuit, waarna ze zelf een afspraak kunnen maken op een van de genoemde data. Deze groep mensen is niet altijd in beeld bij ons en juist voor hen is het belangrijk om zich te laten vaccineren”, aldus de huisarts.