Rob tussen zijn loopvrienden Marc (l) en Geert (r)
Rob tussen zijn loopvrienden Marc (l) en Geert (r) Foto: ©familie Van Engelen

Rob van Engelen rent halve marathon op karakter en steun van publiek

Algemeen sport

Son en Breugel - Drie jaar geleden rende Rob van Engelen al eens de halve marathon van Eindhoven. Nu, na de diagnose uitgezaaide huidkanker, heeft hij het weer geflikt. Zondag 10 oktober liep hij de route die 21,1 kilometer telt helemaal uit.

Redacteur: Maury Senden

Na alle trainingen te hebben gedaan, kwamen de zenuwen en twijfels even tevoorschijn: ‘Ga ik de halve marathon uitlopen?’ en ‘Kan ik het tot de laatste kilometer volhouden?’, het spookte allemaal door het hoofd van Rob de ochtend voor de grote uitdaging. Snel wist hij zijn enthousiasme en zin voor het rennen voorop te stellen, en eenmaal aan de start was zijn lichaam klaar om deze bijzondere wedstrijd aan te gaan.

Steun
Karakter, doorzettingsvermogen en de steun van familie, vrienden en het publiek waren de drijfveren waarop Rob de vele kilometers kon afleggen. “Mijn zoon Lars en zijn vriendin Daphne hadden een scooter gehuurd en hebben nagenoeg de gehele run meegereden. Mijn dochter Britt en kleinzoon Sam waren bij de start en finish. Vrienden fietsten van punt naar punt om ons aan te moedigen. Dit geeft zo’n geweldig warm en fijn gevoel, elke keer weer als je die mensen ziet staan en roepen, alsof je dan opnieuw energie door je lichaam voelt stromen en er weer tegenaan kunt”, aldus Rob.

Doorzetten
Rond de vijftien kilometer kreeg Rob wat problemen; kramp leek zich te gaan ontwikkelen. Net op dat moment kwam hij bij een kraampje met water, sportdrank en fruit, en dit rustmoment gaf hem de kans om zichzelf te herpakken en de laatste kilometers de baas te worden. Samen met zijn loopvrienden Geert en Marc haalde hij de finish, en toen besefte hij wat hij net had gedaan. De vermoeidheid was voelbaar, maar de energie van de mensen om hem heen was overweldigend.

Samen sterker
Twee jaar geleden liep Rob voor het KWF de Tilburg Ten Miles, waarvoor hij polsbandjes liet maken met de tekst ‘Stronger Together’. Tijdens de halve marathon werd de waarheid van die tekst nog eens bevestigd. “Mijn vriendin, (bonus)kinderen, vrienden, maar ook alle mensen die langs de kant staan die me niet eens kennen, zorgen ervoor dat ik me sterker en gesteund voel. Zo veel mensen in je nabijheid, die betrokken zijn en meeleven, en dan weet je zeker dat je iets niet zonder de steun en warmte van anderen kan”, aldus Rob.

Geniet
Een van de volgende stipjes aan de horizon van Rob is het evenement ‘Son en Breugel samen sterker’ in juni 2022. Die kleine stipjes zijn in de wereld van Rob gigantisch; samen zorgen zij voor hoop in een onzekere tijd. Maar net als tijdens de halve marathon, is hij nu ook niet alleen; vrienden en familie staan elke dag voor hem klaar. En wat geldt voor de marathon, geldt ook in het leven. Rob: “Kijk om je heen en geniet!”