De koopovereenkomst en de anterieure overeenkomst worden ondertekend door burgemeester Hans Gaillard en Maarten Plasman
De koopovereenkomst en de anterieure overeenkomst worden ondertekend door burgemeester Hans Gaillard en Maarten Plasman Foto: Wil Feijen

Nieuwbouwplan met betaalbare woningen en levensloopbestendige woningen voor senioren

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Dit project begon vijf jaar geleden, volgens Maarten Plasmans, directeur van Woonveste Groep b.v. uit Mierlo en tevens de projectontwikkelaar, en zal eind 2024 14 duurzame woningen in Houtens opleveren.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Op 6 oktober werd door Maarten Plasmans en burgemeester Hans Gaillard, die verantwoordelijk wethouder John Frenken verving, de koopovereenkomst en de anterieure overeenkomst getekend om de volgende fase te starten van de planontwikkeling. De woningen zullen als een woonhofje worden gebouwd aan de westzijde van Son, vlak bij het kanaal. Het woonhofje is volgens Plasmans in een boerderij U-vorm die je ook vaak in Limburg en België ziet; het hofje bestaat straks uit 14 energiezuinige woningen. “Een woonhofje met zeven betaalbare koopwoningen en zeven koopwoningen in het middensegment, met prijzen vanaf 210.000 euro, tot 360.000 euro voor de duurste”, aldus Plasmans.

Starters
Voor starters in Son en Breugel wordt het hierdoor mogelijk om in Son en Breugel te blijven wonen in een rij- of hoekwoning. Daarnaast kent het plan ook een drietal seniorenwoningen die levensloopbestendig (gelijkvloers) zijn, waardoor er ook sprake kan zijn van doorstroming in de Son en Breugelse woningmarkt. De energiezuinige woningen zijn naar wens af te werken met vele opties. Volgens de gemeente sluit het project dan ook naadloos aan bij de wens van de gemeenteraad als het om woningbouw in de gemeente gaat. Volgens Plasmans is het mede door de opstelling van de gemeente mogelijk om deze betaalbare woningen op deze locatie te bouwen voor de inwoners van Son en Breugel

Kaders als Koers
De druk op de huidige woningmarkt is groot, waardoor Son en Breugelse starters nagenoeg geen geschikte woonruimte kunnen vinden in hun eigen dorp. Daarbij heeft Son en Breugel weinig ontwikkellocaties voor de gemeentelijke woningbouwopgave. Om aan de eigen woningbehoefte te voldoen heeft de gemeenteraad op 19 december 2019 de ‘Kaders als Koers’ vastgesteld, waarin kaders zijn opgenomen voor de woningbouwprogrammering op de verschillende ontwikkellocaties in Son en Breugel, waaronder ook een programma en een doelgroep voor de locatie Houtens.

Uniek concept
Door het duurzame karakter van het woonhofje leveren de woningen ook een bijdrage aan de verduurzaming van Son en Breugel. Het plan wordt ontwikkeld op basis van de laatste ontwikkelingen in het kader van duurzaamheid en energietransitie om toekomstige bewoners een prettige en gezonde leefomgeving te bieden. Daarbij is er sprake van een mix van koopwoningen voor starters en levensloopbestendige woningen, wat zorgt voor een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van ‘samenwonen’.

Veertien woningen
De kwaliteit van het stedenbouwkundig ontwerp, de woningen zelf met het hoge duurzaamheidsniveau, en de aansluiting van het nieuwe hofje op de omgeving zullen het tot een zeer geliefde plek maken die klaar is voor de toekomst. De gemeente en Woonveste beschikken over de gronden voor het nieuwe woonhofje. Woonveste gaat nu het ontwerp-bestemmingsplan uitwerken en in procedure brengen om de realisatie van de veertien woningen mogelijk te maken.

In gesprek met omwonenden
Tegen de bouw en de gekozen vorm op de genoemde locatie is weerstand vanuit de bewoners van Houtens, een straat met louter vrijstaande woningen. “We zijn met de omwonenden daarover in gesprek, en ook de verkeersafwikkeling in de straat Houtens, die verandert door de toevoeging van veertien woningen, heeft onze aandacht maar ook die van de gemeente”, aldus Plasmans.

De woningen worden naar verwachting eind 2022 in de verkoop gebracht. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Houtens kan door middel van aanmelding via info@nieuwbouwhoutens.nl of www.nieuwbouwhoutens.nl.

Impressie nieuwbouw Houtens