De Politieke Avond wordt weer gehouden vanuit de raadzaal (archieffoto)
De Politieke Avond wordt weer gehouden vanuit de raadzaal (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Politieke Avonden weer in de raadzaal maar ook thuis te volgen

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Na maandenlang via het beeldscherm vergaderd te hebben, vond donderdag 7 oktober de eerste fysieke Politieke Avond in Son en Breugel weer plaats. Behalve dat de raadsleden weer live aanwezig waren, mocht er ook weer publiek plaatsnemen op de tribune. Er was nog een primeur: voor het eerst kon publiek dat niet in de raadzaal aanwezig was, meekijken via de livestream die mogelijk werd gemaakt door de nieuwe camera’s die in de raadzaal hangen.

Redacteur: Emmy Grit

Jan Frans Brouwers had de eer om de eerste fysieke vergadering voor te zitten. Tijdens deze beeldvormende vergadering stonden de afvalstoffenverordening en de toetreding gemeenschappelijke regeling met Blink op de politieke agenda, die ook via een livestream te volgen waren. “Het was fijn om weer fysiek te vergaderen. Het afstemmen van politieke zaken werkt fysiek nu eenmaal beter dan digitaal”, vertelt Jan Frans daags na de Politieke Avond. Tijdens de vergadering waren er weinig vragen, waardoor de volgende vergadering een oordeelsvormende wordt.

Non-verbale reacties
Een ander voordeel tijdens de fysieke vergadering is dat de non-verbale reacties van de raadsleden zichtbaar zijn. “Je ziet de reacties van de woordvoerders van de politieke partijen veel beter, en je kunt daar als voorzitter dan beter op ingaan”, licht Jan Frans toe.

Inloopuur
Nu de fysieke vergaderingen weer gehouden kunnen worden, wordt er ook weer een inloopuur ingepland voorafgaand aan de Samenspraakbijeenkomst. Tijdens een inloopuur zijn raadsleden en burgerleden aanwezig om in een informele setting met inwoners in gesprek te gaan. Allerlei zaken kunnen daar besproken worden, zoals wensen, ideeën, vraagstukken of gedachten. Het moet wel gaan over zaken waar de gemeente over gaat. De inloopuren zijn vrij toegankelijk en vooraf aanmelden is niet nodig. Het eerste inloopuur voorafgaand aan de Samenspraakbijeenkomst staat gepland op 18 november; de locatie wordt tijdig bekendgemaakt.

Bijwonen
Dorpsgenoten kunnen ook een Politieke Avond bijwonen. Het is het niet verplicht om je vooraf aan te melden. Mocht je als bezoeker actief willen deelnemen aan een beeldvormende sessie, dan dien je je minimaal één dag voor de bijeenkomst wel aan te melden via griffie@sonenbreugel.nl. Bij oordeelsvormende sessies kunnen inwoners niet actief deelnemen, maar ze kunnen wel aan het begin van de vergadering inspreken. Ook daarvoor is aanmelding verplicht, minimaal één dag vooraf via griffie@sonenbreugel.nl.

Enthousiasmeren
Om de dorpsgenoten nog meer te enthousiasmeren om de politiek in Son en Breugel te volgen, heeft Jan Frans nog een tip: kijk gewoon eens een keer mee met de livestream of kom een keer op de publieke tribune luisteren, en wellicht wordt door het volgen van Politieke Avonden je interesse gewekt in de politiek; een volgende stap zou dan kunnen zijn dat je je aansluit bij een (lokale) politieke partij.