Liselotte (l) en Marjolein (r)
Liselotte (l) en Marjolein (r) Foto: Wil Feijen

Viamama breidt team uit met medisch specialisten

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Ze kennen elkaar al vanaf de basisschool en wisten toen al wat ze later wilden worden: Marjolein Maas verloskundige en Liselotte Robbe medisch specialist. Wat ze toen niet wisten is dat ze vanaf 1 november gaan samenwerken bij Viamama, expertisecentrum voor vrouwenzorg; Marjolein als verloskundige en eigenaresse en Liselotte als gynaecoloog.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Marjolein heeft vorig jaar juli de deuren geopend van Viamama. Het team bestond op dat moment uit vijftien zelfstandige, vrouwelijke zorgprofessionals die zorg aanbieden aan de vrouw in elke fase van haar leven. Inmiddels is het team uitgebreid naar vierentwintig zorgverleners, van wie twee mannelijke zorgverleners, en ook met Elise van Alderen, arts-seksuoloog en gynaecoloog Liselotte Robbe, twee artsen die voorheen in een ziekenhuis hebben gewerkt.

Onder één dak
In het pand aan de Nieuwstraat bieden medisch specialisten, paramedici, coaches en trainers vrouwenzorg aan. Marjolein: “Iedere vrouw is uniek en de zorg voor haar staat bij ons centraal. Het is zelfs mogelijk om cliënten naar elkaar door te verwijzen, omdat de lijnen tussen de zorgverleners kort zijn.” Door de zelfstandigheid van de zorgverleners is er meer ruimte en aandacht voor de zorgvraag van de cliënt en zijn er kortere wachtlijsten.

Huiselijke sfeer
De zorgverleners horen dat ook vaak terug van de vrouwen die zij onder behandeling hebben. Marjolein: “Juist omdat we meer tijd en aandacht hebben voor de cliënt, voelt een vrouw zich op haar gemak bij ons. De zorg wordt steeds complexer: door Viamama focussen we ons geheel op vrouwenzorg waardoor kennis op gebied van hormonen, voeding en seksualiteit bij vrouwen veel meer een centrale rol gaat spelen bij de klacht. En dat is hard nodig.” In tegenstelling tot een ziekenhuis worden vrouwen bij Viamama niet ontvangen in een klinische wachtruimte en behandeld in een steriele, witte behandelkamer; de ontvangstruimte is een ontmoetingsplek voor vrouwen en door de grote tafel die daar staat, geeft dat een huiselijke sfeer. De praktijkruimtes worden door de zorgverleners flexibel gebruikt en stralen een warme sfeer uit.

Vakkennis
Veel vakkennis op medisch gebied wordt tijdens gemeenschappelijke activiteiten van de zorgverleners gedeeld. Elise: “Er is veel interesse in elkaars vakgebied. We leren van elkaar en vullen elkaar aan, waardoor we nog beter zorg kunnen verlenen.” Behalve dat er één op één contact is met de zorgverlener, worden er ook regelmatig gezamenlijke thema-avonden gehouden waar meerdere zorgverleners bij betrokken zijn. In het behandelcentrum wordt ook preventieve zorg gegeven door het houden van voorlichtingsbijeenkomsten en webinars. “Op een aantal vrouwelijke klachten rust nog steeds een taboe en dat willen wij doorbreken. Dat kan omdat we alle kennis voor iedere vrouw van elke leeftijd in huis hebben”, zegt de eigenaresse trots.

Gynaecoloog
Trots is ze ook op de uitbreiding van haar team met Liselotte die voorheen ruim acht jaar als gynaecoloog in het Sint-Annaziekenhuis in Geldrop heeft gewerkt. Sinds augustus 2020 werkt ze in de zelfstandige vrouwenkliniek Karmenta samen met andere gynaecologen en een uroloog. Karmenta heeft spreek/behandelkamers in Heesch en Schijndel en op deze laatste locatie vinden ook de grotere ingrepen op de operatiekamers plaats. Liselotte komt 1 dag in de week vanuit Karmenta spreekuur houden bij Viamama waar ze vrouwen kan adviseren en behandelen voor gynaecologische zorgvragen zoals verzakking, afwijkend uitstrijkje of buikpijn.

Verhaal achter de klacht
Liselotte: “Ik kan mij nu juist meer specialiseren in mijn vakgebied. Wat ik erg belangrijk vind is het verhaal achter de klacht; de klacht hoeft niet per se de oorzaak te zijn.” Bij de gynaecoloog kunnen vrouwen onder andere terecht met hormonale klachten en afwijkende uitstrijkjes, maar ook bijvoorbeeld vrouwen die zwanger willen worden, en voor alle andere zorg op het gebied van gynaecologie, behalve bevallingen”, aldus de nieuweling bij Viamama.

Uitrollen
Inmiddels is het succes van Viamama niet onopgemerkt gebleven. Marjolein is benaderd om ook in andere plaatsen in Nederland het concept van haar bedrijf uit te rollen. “Ondanks dat ik tijdens de eerste coronagolf in juli 2020 ben begonnen, hebben veel vrouwen de weg naar ons gevonden. Steeds meer zorgverleners willen op een laagdrempelige manier zorg aanbieden waarin de vrouw centraal staat. Daarom ben ik er erg trots op dat mijn visie op de zorg gedeeld gaat worden in andere behandelcentra”, aldus de eigenaresse.

Toekomst

Marjolein wil samen met haar team graag nog meer vrouwen bewust maken dat zorg op vrouwelijk gebied anders kan dan in een regulier ziekenhuis, zonder de medische wereld tekort te doen. “Ik hoop dat we het komende jaar ons aanbod met nog een aantal disciplines kunnen uitbreiden”, sluit ze af.