Wethouder Van Liempd neemt de petitie in ontvangst van Yolanda
Wethouder Van Liempd neemt de petitie in ontvangst van Yolanda Foto: Wil Feijen

Meer dan 700 handtekeningen tegen bosbeheerplan gemeente

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Yolanda Warmoeskerken overhandigde donderdagochtend 7 oktober een door 753 mensen ondertekende petitie aan wethouder Paul van Liempd; van de 753 ondertekenaars komen er 511 uit Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

In de petitie vragen de ondertekenaars aan de wethouder om een contraexpertise via stichting Natuur Alert, uitgevoerd door de door Warmoeskerken aangedragen deskundige Jaap Kuper (voormalig rentmeester van kroondomein Het Loo en adviseur van verschillende natuurorganisaties). Er mag voorlopig niet gestart worden met het geplande beheer van de bossen, en na de expertise zal er een openbare discussie moeten plaatsvinden zodat alle inwoners die direct belanghebbenden zijn er ook inbreng in kunnen hebben.

Overhandiging
De petitie werd overhandigd in het bijzijn van enkele medestanders van de petitie en de raadsleden Marco Pullens (VVD), Marianne van der Putte (Voor U!), en Elly Brocken (Dorpsbelang) die ook tegen het huidige bos- en natuurbeheerplan van Bosgroep Zuid Nederland zijn. Opvallend is dat ook Elly Brocken zich heeft aangesloten bij de tegenstanders omdat haar partij Dorpsbelang eerder de motie die de VVD indiende om het besluit over het bos- en natuurbeheerplan te herzien, niet steunde.

Zelfregelende natuur
Warmoeskerken strijdt voor de bossen in haar gemeente; zij wil niet dat er in de komende tien jaar 15.000 kuub aan bomen in het bos en natuurgebied van Son en Breugel gekapt gaat worden. Volgens haar kan de natuur ook beheerd worden zonder kappen. Het besluit om het beheer van de bossen uit handen te geven aan Bosgroep Zuid is volgens haar genomen zonder inbreng van de inwoners van Son en Breugel. Ook heeft zij geen vertrouwen in de beheermethode die Bosgroep Zuid wil gaan toepassen. Warmoeskerken, en ook de ondertekenaars van de petitie, geloven meer in een zelfregelende natuur. De beheermethode van Bosgroep Zuid is het afbreken van de zelfstandige natuur en deze afhankelijk maken van onderhoud en daardoor een blijvend verdienmodel creëren, volgens Warmoeskerken. Zij spreekt van een eenzijdig verhaal: “Je moet geen keuzes maken op één aanname.”

Zorgen uiten
Ook spreken de ondertekenaars van de petitie hun zorgen uit dat na de kap van 15.000 kuub aan bomen de duurzame capaciteit van de natuur in de gemeente Son en Breugel verloren gaat. Deskundige Jaap Kuper heeft volgens Warmoeskerken ook een bezoek gebracht aan de bossen en verbaasde zich erover hoe vitaal en divers het natuurgebied nu is. “Hij is totaal onafhankelijk en heeft een grote staat van dienst, maar we staan ook open voor een andere expert die een contraexpertise kan geven.”

Dertig jaar
Een pas op de plaats en een contra expertise zoals in de petitie gevraagd, zullen volgens wethouder van Liempd geen nieuwe informatie opleveren. Volgens wethouder Paul van Liempd regelt in een compleet natuursysteem de natuur alles zelf, en dat is in het gebied waar hier over wordt gesproken niet het geval. Niets doen zorgt er volgens hem voor dat er over dertig jaar geen bos meer in Son en Breugel is zoals we het nu kennen. “Vooral de verzuurde bodem zorgt er op dit moment voor dat in het bosgebied al bomen sterven”, aldus de wethouder. Hij is dan ook niet van plan om de opdracht die door de raad aan hem gegeven is stop te zetten.

Twijfel
Toch lijkt er nu na het genomen besluit twijfel in de raad te bestaan. Want hoewel een eerder ingediende motie van de VDD om een rustmoment en de keuze te overwegen het niet haalde in de raad, heeft nu ook Dorpsbelang, die eerder de motie van de VVD niet steunde, zich tegen het genomen besluit uitgesproken. “We hebben iets in beweging gezet”, aldus Warmoeskerken.

Nieuwe poging
Daarom zal de VVD in de gemeenteraad van 21 oktober een nieuwe poging doen met een motie waarin wederom om een rustmoment zal worden gevraagd. Dat de motie het zal halen is niet waarschijnlijk omdat er ondanks de steun van Dorpsbelang nog steeds geen meerderheid zal zijn. Enkele ondertekenaars die aanwezig waren bij het aanbieden van de handtekeningen laten weten strijdbaar te zijn, en vragen zich ook af of de manier van aanbesteding wel juist is verlopen.