Henri de Jonge, een van de ervaren piloten bij Modelvliegclub Son en Breugel
Henri de Jonge, een van de ervaren piloten bij Modelvliegclub Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Vliegen met modelvliegtuigen is niet zo simpel als het lijkt

Algemeen Hobby

Son en Breugel - De Modelvliegclub Son en Breugel (MVSB) bestaat sinds 1977 en heeft momenteel 95 leden. Tot 2004 heeft de vliegclub zijn locatie, die gelegen is achter manege Boszicht aan de Sonniuswijk, van de gemeente gehuurd. Hier kwam vanaf 2004 verandering in: de grond werd gekocht. Het veld bleek in de loop van de jaren te klein te worden, mede door aangrenzende gronden die jaarlijks ingezaaid worden met mais. De gewassen kunnen wel vier meter hoog worden, waardoor sommige landingen bij bepaalde windrichtingen een hele uitdaging werden. De oplossing was een uitbreiding van het veld van 60 bij 100 naar een veld van 100 bij 100 meter. De benodigde grond, toen nog eigendom van de gemeente, werd na diverse gesprekken en formaliteiten in 2016 door de vereniging aangekocht.

Redacteur: Hennie van Hagen
Fotograaf: Wil Feijen

René van Leeuwen, voorzitter van de vereniging, vertelt vol passie over zijn hobby: “Vliegen met modelvliegtuigen is niet zo simpel als het lijkt. Zo is er bijvoorbeeld een brevet nodig voor het vliegen met modelvliegtuigen. Onder leiding van een instructeur leren beginners het vliegen.” Er moet een theoretisch en een praktijkexamen afgelegd worden, waarbij tijdens het praktijkexamen verplichte figuren gevlogen moeten worden en het starten en landen feilloos moeten gebeuren. “Vliegen met modelvliegtuigen vereist opperste concentratie, en dat kan best vermoeiend zijn omdat je constant het vliegtuig moet volgen. Doe je dat niet, dan zie je het toestel op een gegeven moment niet meer en kun je het niet meer besturen, met eventueel een crash tot gevolg”, vervolgt de voorzitter.

Regels
Sinds 1 januari 2021 is er door Europese regelgeving een RDW-verplichting om de toestellen te registreren. Dit maakt het onder andere mogelijk om een eventueel incident te herleiden naar de eigenaar, wat voorheen moeilijker was. René: “Verder hebben wij als club bepaalde regels opgesteld waar de leden zich aan moet houden. Zo mogen er maximaal vier vliegtuigen in de lucht zijn.” Veiligheid staat zeer hoog in het vaandel bij de vliegclub; er worden soms snelheden van over de 150 km per uur behaald. Op het vliegveld van MVSB wordt gevlogen tot een maximale hoogte van 120 meter. Dit is afgesproken in overleg met de in de nabijheid gelegen vliegbasis Eindhoven Airport.

Elektrisch vliegen
De meeste vliegtuigjes gaan steeds meer over op elektrisch vliegen in plaats van op brandstof. “Dat is veel schoner, gemakkelijker, geeft minder lawaai en is milieuvriendelijk. Maar er zijn hobbyisten die brandstofmotoren prefereren, mede door het geluid en de reuk van brandstof”, vertelt de enthousiaste voorzitter.

Helikopter en drone
De kosten om deze hobby te beoefenen variëren van ongeveer 180 euro voor een basisset tot wel duizenden euro’s voor de uitgebreidere varianten. Het gewicht van een modelvliegtuig varieert tussen 1 en 25 kilogram. “Er wordt ook met helikopters gevlogen en af en toe met drones. Het vliegen met een helikopter vereist een hele andere techniek en is bepaald niet simpel”, licht René toe.

Sterke verhalen
Leden van de club hebben altijd toegang tot het terrein en kunnen komen vliegen wanneer ze willen. Afhankelijk van de weersomstandigheden mag er gevlogen worden van 9.00 uur ‘s morgens tot zonsondergang. “Ook het sociale aspect ontbreekt niet. Op bepaalde dagen zijn verschillende ‘hobbypiloten’ aanwezig om de passie voor het vliegen met elkaar te delen en om sterke verhalen te vertellen”, lacht de voorzitter, “zoals dat van een hobbyist die zijn vliegtuig aangevallen zag worden door een roofvogel.”

Informatie
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden of interesse hebben in het modelvliegen, neem dan contact op met Marcel van Overeem, secretaris van de vliegclub, via e-mailadres bestuur@mvsb.nl. Of kijk eens op www.mvsb.nl waar veel informatie te vinden is. “De club is nog op zoek naar leden vanaf 12 jaar die zich voor het modelvliegen interesseren. Lijkt het je leuk, kom dan eens naar het vliegveld aan de Sonniuswijk en laat je informeren door een van de piloten”, sluit René af.

Afbeelding