De 56e ELE Rally ging van start in het centrum van Son en Breugel
De 56e ELE Rally ging van start in het centrum van Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Rallycoureur Bob de Jong & navigator Bjorn Degandt winnen 56e ELE Rally

Algemeen Evenement

Het was zaterdag 9 oktober geen alledaagse ELE Rally in en rondom ons sportieve dorp. Ondanks de zonnige middag regende het incidenten op de eerste drie klassementsproeven, hetgeen onderstreept werd door het aantal uitvallers. Bij de rally rolden 51 auto’s van het startpodium bij café-restaurant De Zwaan, waarvan er slechts 27 de finish haalden. Bob de Jong, die in 2013 bij zijn eerste deelname al direct won, was nu ook in zijn Hyundai i20 R5 de snelste. Knap tweede in het algemeen klassement werd de regionale equipe Kevin van Deijne en Hein Verschuuren in hun Skoda Fabia R5. Uiteindelijk mocht Jim van den Heuvel in een VW Polo R5 het podium completeren. 

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

Hoewel er aanvankelijk een heuse titanenstrijd verwacht werd op de eerste drie klassementsproeven (Strijpse Kampen, Spoordonk en Wintelre-Oerle) bleek Bob de Jong uiteindelijk alles onder controle te hebben. Gedurende de dag breidde hij zijn voorsprong uit naar maximaal 29 seconden op de voorlaatste klassementsproef in Sint-Oedenrode. Inmiddels had de zon plaatsgemaakt voor led-verstralers op de rallyauto’s en kon in Son de grande finale beginnen. Op industriepark Ekkersrijt, de ultiem spectaculaire publieksproef, gingen de overgebleven deelnemers er nog eens goed voor zitten. Ondanks dat Kevin van Deijne kostbare secondes kon terugpakken, kwam hij uiteindelijk nog 10 seconden tekort na een dag sturen op het scherpst van de snede.

Genieten voor oud-dorpsgenoot 
Ook oud-wedstrijdleider Radboud van Hoek stond voor het eerst als deelnemer aan de start van zijn eigen rally. Met zijn vaste rijder Jan de Winkel waren ze ‘Best of the Rest’ in hun tweewielaangedreven Renault Clio R3. Ondanks het ontbreken van vierwielaandrijving en een turbo is deze equipe de luis in de pels van de veel potentere, maar zwaardere top 10-auto’s. Ondanks een hachelijk momentje op de voorlaatste proef in St.-Oedenrode was er de lach van oor tot oor op het gezicht van deze navigator uit Best. Een prachtig gezicht om te zien hoe deze doorgewinterde rallyfanaat intens genoot van het uitrijden van zijn eerste ELE Rally.

Zware crash op KP Wintelre
Minder florissant ging het er ‘s middags aan toe voor de lokale rijder Piet van Hoof uit Wintelre met zijn navigator Sander van Hoof. Na een koprol op volle snelheid op de derde klassementsproef (nota bene in zijn achtertuin) werd die proef geneutraliseerd. Piet moest ter observatie in het ziekenhuis blijven, Sander kon direct naar huis.

Historic Rally, Shortrally, Cross Country Rally
Gelijktijdig met de ELE Rally streden ook andere rallyrijders om de eer. Daarbij kun je denken aan klassieke voertuigen uit vervlogen tijden of startende teams met een beperkte rallyervaring (Shortrally). Die laatste groep reed alleen overdag een kortere rally, zonder deel te nemen aan het slotakkoord in de avond. Tijdens de Historic ELE Rally ging de winst naar de Belgische equipe Piet-Hein en Mika van der Heijden in hun oude Lancia Delta Integrale.

Tot slot de Dakar-voertuigen (pick-ups en buggy’s): in die Cross Country ELE Rally werd de equipe Joost Hofmans en Mark van der Spank in hun bloedsnelle McRae V8 Enduro voor de derde keer winnaar. Net als vorig jaar werd onze dorpsgenoot Ronald van Loon knap tweede in de Nissan Navarra Red Lined.

Vruchtbare samenwerking
Door corona was de rally dit jaar ingekort van twee dagen naar alleen de zaterdag; hopelijk kan er komend jaar weer genoten worden van twee dagen autosport in en rondom ons dorp. De ELE-organisatie is trots op de vruchtbare samenwerking met zowel de gemeente als met lokale ondernemers zoals De Rooij Transport en café-restaurant De Zwaan.

Klik hier om alle foto’s te bekijken.

De 56e ELE Rally ging van start in het centrum van Son en Breugel
De 56e ELE Rally ging van start in het centrum van Son en Breugel
De 56e ELE Rally ging van start in het centrum van Son en Breugel