De Sonse Bergen (archieffoto)
De Sonse Bergen (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Zorgen over bomenkap

Algemeen Lezerspodium

Bijna twee jaar geleden kreeg ik samen met Vincent de sleutel van ons huis gelegen aan de rand van de Sonse Bergen. Sinds die dag struin ik vrijwel dagelijks door dit prachtige kleine bos. Volop hoog en laag gelegen kronkelende paadjes, een prachtig open stuk met zandduin en een leuk paadje direct langs de Dommel. Opvallend is de ruime variëteit aan bomen: eiken, beuken, berken, kastanjes, lijsterbessen, Douglas sparren, populieren, grove dennen en zelfs prachtige zeedennen. Dit voorjaar viel er te genieten van een familie zwarte spechten met een verblijf heel hoog in een boom. En vaak laten bonte spechten, eekhoorns en boomklevers zich zien. ‘s Avonds is er het mooie geluid van roepende uilen. Niet voor niets werd dit natuurgebied eerder in deze krant beschreven als een echt pareltje.

Ik was in eerste instantie best opgetogen toen ik hoorde dat de gemeente opdracht had gegeven tot onderhoud van dit mooie gebiedje en ook voor het bos bij het Harde Ven. Op sommige plaatsen liggen en hangen erg veel dode bomen hoog over elkaar heen gestruikeld en een beetje van dat hout weghalen voor meer openheid lijkt mij geen slechte zaak.

Nu blijkt dat geplande onderhoud een heel andere invulling te krijgen dan ik had gehoopt. In het kader van “revitalisering” gaat de aannemer op grote schaal gezonde bomen wegkappen. Want, zo wordt uitgelegd: de Sonse bossen zijn heel erg ziek. Zware machines die deze kleine bossen intrekken, de smalle paden kapotrijden, op grote schaal gezonde bomen kappen en bovendien veel stress veroorzaken bij alle dieren, is dat dan de oplossing?

Achter sauna De Thermen is helaas al een voorbeeld zichtbaar: door grote kaalslag een paar jaar geleden uitgevoerd. Wat daar rest, is een brede kale strook met een enkele boom en ruim zicht op het hoge grijze gebouw. Mijn zorg over de geplande bomenkap wordt door veel mensen gedeeld. Door Yolanda Warmoeskerken is een succesvolle petitie opgestart, met als doel het aanvragen van een contra-expertise over de vitaliteit van onze bossen. Deze petitie is in een paar weken tijd door bijna 800 mensen is ondertekend en vorige week aan u overhandigt.

Wethouder Van Liempd en raadsleden, u krijgt op de valreep de kans om te laten zien dat u deze zorgen serieus neemt. Veel wijsheid bij het uitbrengen van uw stem in deze belangrijke zaak.

Leontine Reinbergen-Brandt
Son en Breugel