Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Buurttuin Lijsterlaan geopend en regenboogbankje onthuld

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De Lijsterlaan kent al een dertigjarige traditie van straatfeesten. Het is begonnen met vier buren en is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend straatfestijn waar de hele straat aan deelneemt. Mede-organisator Marjolein Burger ontdekte nog maar drie jaar geleden dat ze via het Oranjefonds een subsidie kon aanvragen; het Oranjefonds wil buurten leuker, socialer en veiliger maken. De subsidie die Marjolein dit jaar heeft gekregen is onder andere besteed aan het aanleggen van de buurtuin in de Lijsterlaan.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen


Het eerste jaar werd op de hoek Lijsterlaan/Marijkestraat een verwaarloosd stukje grond opgefleurd door het planten van lavendel. Het tweede jaar is er op de hoek Lijsterlaan/Merellaan een bankje neergezet wat door de kinderen uit de straat is beschilderd. In dat jaar zijn er ook nog tweeduizend krokusbollen in de perkjes geplant. “Het bankje wordt regelmatig bezet door de buurtbewoners. Als het zonnetje schijnt is het er goed toeven met een kopje koffie, thee of een glas wijn. Kinderen lezen er een boekje en zelfs wandelaars die langskomen, zitten graag op ons bankje”, vertelt Marjolein trots.

Appeltaartdag
Net als voorgaande jaren had de straat voor dit jaar weer een mooi project bedacht om als gemeenschappelijke activiteit uit te voeren tijdens Burendag. In de Lijsterlaan lag nog een stukje grond van 10 bij 3 meter dat toebehoort aan de gemeente; dit stuk grond stond vol met onkruid. “Het idee was om er een buurttuin van te maken met verschillende fruitbomen, met als doel eenmaal per jaar een appeltaart te bakken van de appels die aan de bomen groeien. Ik had bedacht dat we dat dan de ‘appeltaartdag’ zouden noemen”, aldus een lachende Marjolein.

Buurttuin met bank
Met medewerking van de gemeente, bewoners van de Lijsterlaan en een boomkweker die in de straat woont, is de buurttuin op Burendag in september 2021 gerealiseerd. Kees Breel, een van de bewoners, vult aan: “Deze tuin zou natuurlijk ook voorzien moeten worden van een mooie zitbank. De bank kwam er en die heb ik in de regenboogkleuren mogen verven. Met die kleuren willen we laten zien dat de bank voor iedereen is.”

Rijdende rechter
De sfeer in de Lijsterlaan is goed en veel buurtgenoten helpen jaarlijks mee tijdens Burendag. “Iedereen kan goed met elkaar overweg, en we helpen elkaar waar nodig”, vertelt Kees, “en nee, wij hebben hier geen ‘rijdende rechter’ nodig in de straat.”

Onthulling bankje
Onder toeziend oog van bijna alle buren werd op zondag 17 oktober de tuin geopend en het bankje onthuld. Deze eer was weggelegd voor de 91-jarige Joke Westerling, de oudste inwoner van de straat. Marjolein hoopt dat hun projecten een inspiratie zijn voor andere buurten in Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding