Een deel van de leden van carnavalsvereniging D'n LESTE
Een deel van de leden van carnavalsvereniging D'n LESTE Foto: Wil Feijen

Carnavalsvereniging D’n LESTE zoekt met spoed bouwlocatie

Algemeen Carnaval

Son en Breugel - De vriendengroep, met Daniëlle, Geoffrey, Willem, Annelies, Monique, Harrald, Yvonne, Gert, John, Cindy, William, Linda, John, Lydia, Ronald, Stef, Hanneke en Dennis, kent elkaar allemaal van basisschool De Stokland; hun kinderen volgden daar het basisonderwijs. En wie met carnaval ‘Stokland’ zegt, zegt ‘Stoklanterfanters’: de carnavalsvereniging van deze basisschool. Enkele jaren hebben de ouders actief meegeholpen op school met carnaval, maar nu hun kinderen de basisschool ontgroeid zijn en op het voortgezet onderwijs zitten, hebben ze een eigen carnavalsvereniging opgezet: carnavalsvereniging D’n LESTE.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Daniëlle: “Toen carnaval 2020 niet doorging vanwege de coronapandemie, heeft onze vriendengroep in het coronajaar de koppen bij elkaar gestoken en gekeken naar de mogelijkheden voor het komende carnavalsseizoen, want geen carnaval meer vieren, dat was geen optie voor ons.” Doordat de binding met de Stoklanterfanters weg was gevallen, ontstond het idee om een carnavalsvereniging op te zetten in Son en Breugel. “In de zomer van 2020 is onze carnavalsvereniging opgericht, en dit jaar maakt Krutjesgat voor het eerst kennis met carnavalsvereniging D’n LESTE”, vertelt John.

Handen uit de mouwen
De naam D’n LESTE is niet zomaar uit de lucht komen vallen. “Wij zijn die groep mensen die naar huis gaat als het licht weer aangaat. Wij grappen wel eens tegen elkaar dat wij met de bladblazer de tent worden uitgeblazen”, vertellen ze enthousiast. Met voornoemde informatie ging karikaturist Sandor Paulus aan de slag en maakte een ludieke karikatuur van hun logo. Inmiddels bestaat de carnavalsvereniging uit 31 leden: 18 volwassenen en 13 kinderen. De kinderen zijn net zo fanatiek als de volwassenen en samen willen ze de handen uit de mouwen steken als de praalwagen wordt opgebouwd. Willem: “Tenminste, dat willen we heel erg graag, maar daar knelt op dit moment wel de schoen.”

Bouwlocatie
De vriendengroep heeft nog geen bouwlocatie en is dringend op zoek naar een plek in, of in de omgeving van Son en Breugel, waar zij aan hun wagen kunnen bouwen. Harrald: “Het onderstel, de tractor en de muziek zijn al geregeld, alleen een bouwlocatie nog niet. We kunnen dus nog steeds niet beginnen met onze plannen die we inmiddels met elkaar hebben bedacht en uitgewerkt. Een carnavalswagen bouw je niet in een dag op, daar zitten veel tijd en werkuren aan voorbereiding in.” De tijd begint inmiddels te dringen en de vrienden doen er alles aan om een bouwlocatie te vinden. Daniëlle vult aan: “We hopen dat iemand in de buurt een stukje van zijn/haar loods beschikbaar wil stellen, zodat wij met onze enthousiaste groep kunnen gaan beginnen. Het duurt tenslotte nog maar 130 dagen voordat carnaval in 2022 losbarst.”

Hoogtepunt
De volwassenen van de nieuwe carnavalsvereniging hebben het carnavalsvirus met de paplepel ingegoten gekregen, maar ook de jongere generatie heeft het virus nu te pakken. “Carnaval is meer dan vijf dagen feestvieren, maar er gaat ook een mooie periode van voorbereidingen aan vooraf. Samen een idee uitwerken, uitvoeren tot het eindresultaat en dan met zijn allen het hoogtepunt beleven op carnavalszondag tijdens de optocht, daar kijken wij met zijn allen naar uit”, aldus Annelies.

Niet d’n leste

Voor wat betreft de prijsuitreiking na de optocht is de vriendengroep helder: “Nee, daar willen wij niet ‘d’n leste’ zijn. Als we kunnen gaan bouwen, dan zorgen we ervoor dat we Krutjesgat niet teleur zullen stellen”, sluit de vriendengroep enthousiast af.

Afbeelding