Afbeelding
Foto: ©pixabay.com

Een sluitende meerjarenbegroting na afronding van speerpunten

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Het college van Son en Breugel zal de gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting aanbieden, van 2022 tot en met 2025. Het is een beleidsarme, sluitende begroting betreffende alle vier de begrotingsjaren.

Redacteur: Adrie Neervoort

Volgens het college zullen ook een aantal nog te verwachten ontwikkelingen geen invloed hebben op het positieve saldo van 474.000 euro in 2022 en 320.000 euro in 2025. De begroting laat dus een gezonde financiële huishouding zien, in lijn met de voorwaarde die de provincie als toezichthouder hanteert, zo is de conclusie van het college.

Stijging van de kosten
Een verhoging van de afvalstoffenheffing, waardoor de maandlasten voor een meerpersoonshuishouden van 290 euro stijgen naar 349 euro per jaar, vangt de te verwachten stijging van de kosten voor het inzamelen van het huisvuil op, een verhoging die de gemeente per 1 januari 2022 verwacht door nieuwe contracten en de daarbij stijgende tarieven. Maar ook de instandhouding van de huidige dienstverlening zorgt voor een stijging van de kosten.

Inhoudelijk staat in de meerjarenbegroting het jaar 2022 in het teken van het afronden van de al genomen acties bij een aantal zogenaamde speerpunten, zoals het centrum van Son en Breugel, Breugel Bruist, participatie en duurzaamheid, maar ook van het verhogen van de capaciteit van de gemeentelijke organisatie. Want de huidige personele bezetting op sommige afdelingen zorgt ervoor dat er nog steeds prioriteiten moeten worden gesteld bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

Benchmark-onderzoek
Om hier ondanks de krapte op de arbeidsmarkt een oplossing voor te vinden is de gemeente gestart met een onderzoek. In dit onderzoek worden gelijkwaardige gemeentes met elkaar vergeleken en zal er gekeken worden hoe andere gemeentes bepaalde zaken behandelen en welke personele inzet daarbij komt kijken. Dit zogenaamde benchmark-onderzoek kan gebruikt worden om met de bestaande capaciteit meer te bereiken en de werkdruk op sommige afdelingen te verlagen.

Speerpunten
Wat betreft de andere speerpunten zijn de restauraties van de kerktoren, het raadhuisje en het gemeentehuis afgerond. Ook is er gestart met het ombouwen van de voormalige kerk naar een dorpshuis; dit zal voorjaar 2022 gereed zijn. Daarna zal er gewerkt worden aan de invulling en uitvoering van het openbare gebied rondom het dorpshuis, Kerkplein en Vroonhovenpark, zoals gevraagd in een eerder aangenomen motie. Participatie is als speerpunt ook verder uitgewerkt door een proef met een nieuwe vergaderstructuur en een andere werkwijze voor besluitvorming, de zogenaamde ‘Politieke Avonden’.

Voor het veelbesproken speerpunt Breugel Bruist geldt dat de renovatie van De Boerderij is afgerond en er voor de nieuwe multifunctionele sporthal een programma van eisen is opgesteld en de aanbesteding is gestart.

Duurzaamheid staat nu, maar zeker de komende jaren, hoog op de politieke agenda van Son en Breugel. Zo zijn hiervoor al beleidskaders vastgesteld, en de volgende stap is de vertaling hiervan naar de uitvoering. Daar gaan gemeente, inwoners en bedrijven het komende jaar hard aan werken, zo geeft het college aan.

Ruimte
In maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De meerjarenbegroting laat volgens het college ruimte om nieuwe beleidsplannen voor de komende periode van vier jaar te kunnen maken, uit te werken en uit te voeren.