De Sonse bossen (archieffoto)
De Sonse bossen (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Beheerplan bossen Son en Breugel verandert niet

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Met een tweede poging probeerden de indieners van een eerdere motie om het op 18 maart 2021 vastgestelde beheerplan voor de bos- en natuurterreinen in de gemeente Son en Breugel op te schorten en een second opinion te laten plaatsvinden.

Redacteur: Adrie Neervoort

De eerste motie werd ondertekend door VVD en Voor U!, de tweede poging was een motie met dezelfde vraag, maar nu ondertekend door één partij meer, namelijk Dorpsbelang. De indieners voelden zich gesterkt door meer dan 700 handtekeningen (waarvan 500 uit Son en Breugel) onder een petitie die ook om een pas op de plaats en een second opinion vroeg.

Uitvoeren kaders
Wethouder Paul van Liempd was duidelijk: het is wat hem betreft een discussie die binnen de raad thuishoort, en daarmee wees hij op het feit dat hij de kaders uitvoerde die de raad hem met het eerdere besluit had opgedragen, en dat dus ook alleen de raad deze kaders zou kunnen wijzigen.

Motie ondersteunen
Ondanks dat de eerdere indieners van de motie een andere politiek partij wisten te overtuigen om ook hun handtekening onder de motie te plaatsen, lukte het wederom niet om de coalitie binnen de raad, Dorpsvisie, D66 en PvdA/Groen Links, te overtuigen om de motie te steunen.

Inhoudelijke argumenten
Meermaals vroegen onder anderen Remco Heeren van Dorpsvisie en Joris van Dam van PvdA/GroenLinks aan de indieners van de motie om met inhoudelijke argumenten te komen waarom zij de motie moesten steunen, maar het lukte niet om deze argumenten aan te dragen. Marianne van der Putte van Voor U! deed nog een poging met haar reactie dat de burgerparticipatie in de besluitvorming had ontbroken.

Burgers inlichten
Joris van Dam begreep de emotie in de discussie als het om het bos ging - inwoners schrikken van het aantal bomen dat voorzien is van een stip als teken dat deze boom gekapt gaat worden - maar hij zag juist daarbij een rol voor zijn collega-raadsleden om dit dan op de juiste wijze toe te lichten aan de bezorgde inwoners, en niet om mee te gaan in de emotie om een genomen besluit.

Voortgang en resultaten bespreken
Ondanks dat de coalitiepartijen overtuigd waren van een goed doordacht beheerplan voor de Sonse bossen en de natuur, vinden zij ook dat een kleine aanpassing in de uitvoering misschien op zijn plaats is, namelijk het regelmatig bespreken van de voortgang en resultaten van het beheerplan. Volgens wethouder Van Liempd was deze aanpassing niet nodig, want dat was al opgenomen in het beheerplan zoals het er nu ligt.

Vitaler maken
Joris van Dam ging wel inhoudelijk in op het huidige beheerplan, en op de 1500 kuub hout die er jaarlijks zal worden gekapt om het bos vitaler te maken, want hij wees de andere raadsleden erop dat er in het plan ook weer 2000 kuub per jaar terugkomt aan hout. Dit was zeker geen kaalslag, zoals de indieners van de motie het noemden, maar een manier om het bos juist vitaler te maken en uiteindelijk een natuurbos te krijgen, wat de ondertekenaars van de petitie zo graag willen.

Juridische stappen
Camille Limpens van CDA herinnerde zijn collega-raadsleden aan het feit dat zijn partij bij de besluitvorming in 2021 als enige partij tegen had gestemd. “Jammer dat andere fracties zo laat tot een ander inzicht zijn gekomen”, merkte Limpens op. Toch steunde het CDA de motie niet. “Je moet een betrouwbaar bestuur zijn, en dat ben je niet als je twee keer dezelfde motie indient”, aldus Limpens. De initiatiefnemers van de petitie hadden vooraf al aangegeven dat bij het doorgaan van het bosbeheerplan zoals het nu zal worden uitgevoerd, zij zich zouden gaan beraden op juridische stappen om de uitvoering alsnog te voorkomen.