In 2019 werd er nog geschaatst op de ijsbaan (archieffoto)
In 2019 werd er nog geschaatst op de ijsbaan (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Dit jaar wederom geen ijsfeest in Son en Breugel

Algemeen Evenement

Son en Breugel - De organisatie van het IJsfeest Son en Breugel heeft, zoals zij het zelf zeggen, wederom een verdrietig besluit moeten nemen: het IJsfeest gaat ook dit jaar niet door vanwege het coronavirus.

Redacteur: Adrie Neervoort

“We weten hoezeer iedereen staat te popelen om er weer op uit te trekken, en gewoon lekker en onbezorgd te feesten. De behoefte aan gezelligheid en een dorpsfestijn is groot. Het spijt ons daarom nog meer dat we deze beslissing hebben moeten nemen”, aldus Peter Bergman, een van de bestuursleden van Stichting IJsfeest Son en Breugel.

Risico
Het bestuur is van mening dat hoewel de risico’s zijn afgenomen, en vaccinatie en de CoronaCheck-app verlichting bieden, organisatorisch en financieel de risico’s toch te groot zijn. “Nog steeds geldt dat de gezondheid van de inwoners voorop staat, en hoewel de risico’s zoals gezegd zijn afgenomen, wil het IJsfeest niet bijdragen aan verdere verspreiding of opleving van het virus in Son en Breugel”, ligt Bergman het besluit toe.

Vrijwilligers
Verder heeft de organisatie vanuit diverse hoeken signalen ontvangen van bezorgde vrijwilligers omtrent de risico’s die COVID-19 nog altijd met zich meebrengt. “Het IJsfeest draait op vrijwilligers, en daarmee is het de vraag of er voldoende zullen zijn om een IJsfeest überhaupt te kunnen draaien, zeker ook als we een toegangscontrole moeten invoeren”, aldus Bergman.

Sponsors
De organisatie merkt ook dat er bij sponsors de nodige behoedzaamheid aanwezig is. “Hoewel zij graag hun steentje bijdragen, willen ze ook niet geassocieerd worden met COVID-19, hetgeen mogelijk is als het alsnog tot verslechtering leidt, met name door het bijeen zijn op het IJsfeest”, verklaart Bergman. Ook speelt het feit mee dat er een kans bestaat dat de stichting op enorme verliesposten uitkomt, en daarmee zou men de continuïteit van het IJsfeest op het spel zetten. Bergman: “Dat willen we niet laten gebeuren. We willen graag dat ook ná deze coronaperiode het IJsfeest in volle gezelligheid weer jaarlijks terugkeert in ons dorp.”

Invloed
Bovendien staat voor Stichting IJsfeest centraal dat het een feest moet zijn waar bezoekers ongedwongen kunnen genieten van en met elkaar, zonder allerlei beperkingen en zonder in het achterhoofd de gedachte van ‘wat als…’ of ‘als het maar goed gaat!’. Dit zou van invloed kunnen zijn op de sfeer op mogelijke feestavonden of andere jaarlijks terugkerende populaire evenementen, zoals het Bierpull Curling.

Uitstellen
Op basis van het bovengenoemde heeft de organisatie dus besloten om het IJsfeest wederom een jaar uit te stellen. Daarbij gaat het volledige bestuur zich natuurlijk inspannen om het IJsfeest volgend jaar weer mogelijk te maken.