Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Wil Feijen

Andere aanpak groenonderhoud

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Straks geen aangeharkt plantsoen en nette grasvelden meer in Son en Breugel als het aan het college ligt, maar een toekomstbestendig, helder en duidelijk groenbeleid voor iedereen in de gemeente.

Redacteur: Adrie Neervoort

Het onderhoud van het openbaar groen in Son en Breugel gaat veranderen; dit valt te lezen in het raadsvoorstel Beleidsnota Openbaar Groen waarover de gemeenteraad een beslissing gaat nemen. Het groenbeleidsplan uit 2013 voldoet niet meer volgens het college; nieuw beleid is nodig om het kappen van bomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) beter te regelen, en er zijn ook nog andere veranderingen nodig.

Kapvergunning
Zo is het de bedoeling om het uitdunnen van bomen en het weghalen van takken te verbieden op locaties waar een kapvergunning vereist is. Ook komt er een duidelijke regel, gebaseerd op het burgerparticipatieprincipe: 75 procent van de bewoners moet het eens zijn met een plan binnen het groenbeleid, anders gaat het plan niet door en blijft alles bij het oude.

Bloemrijke bermen
Ook zal er een tweedeling komen in het groen, en is er straks ‘natuurlijk groen’ in grote delen van de gemeente; daarmee worden dan veelal bloemrijke bermen (gras met bloeiende kruiden) die goed zijn voor de natuur, die tegen droogte kunnen en waarbij de onderhoudskosten beperkt blijven, bedoeld.
Daarnaast spreekt de nieuwe beleidsnota van ‘cultuurlijk groen’, groen waarbij de uitstraling belangrijker is; een vorm die minder vaak zal worden toegepast en alleen zal voorkomen op plekken waar veel mensen komen of waar men een kwalitatief hoogwaardige uitstraling wil, zoals in het centrum, of waar plantenvakken te smal zijn om er iets anders mee te kunnen doen.

Groenonderhoud
Waar de gemeente nu groenonderhoud uitvoert ‘op frequentie’, zal dit straks plaatsvinden ‘op beeld’. “We stellen vast wat voor groenbeeld we willen en we zorgen dat het zo wordt onderhouden. We kunnen hiermee uitleggen richting de inwoners wat ze van ons kunnen verwachten en we verhogen hierdoor de kwaliteit van het groen”, zo laat het college in het voorstel naar de raad weten.

Andere aanpak
Volgens het college is er geen sprake van een bezuiniging, maar van een andere aanpak, waarbij er meer duidelijkheid is. Ook zouden de veranderingen het behoud en het eventueel vervangen van bomen beter regelen, waarbij er dus anders gedacht wordt over bomen. ”Om een evenredige, gezonde opbouw van oude en jonge bomen te krijgen, laten we niet meer iedere boom zo lang mogelijk staan”, aldus het college in de beleidsnota.

Meer diversiteit
Bovendien zal er meer diversiteit in het groen in de plantenvakken komen; zo zal er niet meer gekozen worden voor één soort struik maar voor ‘natuurlijk groen’; dit is volgens het college beter voor de natuur en zorgt voor een betere bestrijding van plagen, is makkelijker in het onderhoud en kan extreme weersomstandigheden beter aan.

Hulp van burgers
Belangrijk bij de uitvoering is vooral een goede communicatie en het betrekken en informeren van de burgers. “Burgers hoeven niet in openbare ruimtes aan de slag, maar we bieden wel de mogelijkheid om het te doen, en stellen dit dan ook zeer op prijs”, aldus wethouder Jan Boersma. Bij een kleine of middelgrote omvorming zal dit slechts om informeren gaan. In sommige gevallen zal het een grote omvorming of een burgerparticipatieproject betreffen. Echter, het is volgens de beleidsnota onmogelijk om bij iedere ingreep omwonenden te betrekken.

Gemeentetuin Oderstraat