Tom (l) en Els (r)
Tom (l) en Els (r) Foto: Wil Feijen

Adviesraad Sociaal Domein adviseert en signaleert

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - De Adviesraad Sociaal Domein Son en Breugel (ASD) bestaat in november vijftien jaar en dit wordt gevierd met het symposium ‘Langer leven in Son en Breugel, een aantrekkelijk dorp voor jong en oud’ dat dinsdag 9 november in het Vestzaktheater wordt gehouden. Al vijftien jaar is de ASD het adviesorgaan van de gemeente Son en Breugel, waarbij de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de Jeugdwet centraal staan. Daarnaast wordt ook advies gegeven met betrekking tot andere onderwerpen die binnen het sociale domein vallen. De ASD wordt gevormd door ruim twintig deelnemende organisaties/verenigingen op maatschappelijk terrein.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Voorzitter Tom Thalhammer en vicevoorzitter Els van Dieten zijn beiden al enkele jaren betrokken bij de ASD; Tom is nu drie jaar voorzitter in zijn eerste termijn en Els is met haar tweede termijn bezig en al zes jaar actief bij de ASD, die als basistaak heeft het geven van adviezen, gevraagd en ongevraagd, aan het college van burgemeester en wethouders over het beleid in het sociaal domein. Zij geven daarnaast signalen door over problemen in het beleid en uitvoering. Tom: “Wij adviseren en signaleren vanuit de burger of organisatie naar de gemeente. We proberen op het gebied van sociaal domein ideeën en wensen van de inwoners richting de gemeente over te brengen.”

Advies vragen
Als de gemeente een beleid gaat maken over bijvoorbeeld mantelzorg, gezondheid, armoede of andere onderwerpen die binnen het sociaal domein vallen, dan vraagt zij advies aan de ASD. De adviesaanvraag wordt besproken binnen het bestuur en vandaaruit wordt een werkgroep opgericht die bestaat uit afgevaardigden van de organisaties/verenigingen die de ASD vormen. “Zij zijn de vertegenwoordigers van de inwoners van Son en Breugel en toetsen het beleid en waar nodig wordt advies gegeven. Dit koppelen wij dan weer terug aan het college van burgemeester en wethouders”, licht Els toe. Tom vult aan: “Dit kunnen zowel gevraagde als ongevraagde adviezen zijn. De invalshoek die wij hanteren is altijd wat de burger, die te maken heeft met het beleid van de gemeente, ervan vindt.”

Vanzelfsprekend
De samenwerking tussen gemeente en ASD gaat goed, alhoewel Tom en Els ervan overtuigd zijn dat deze nog beter kan. “Er is veel wederzijds respect en begrip, maar er is ook af en toe wrijving. Binnen het college van B&W zou minder discussie moeten zijn of de ASD ergens bij betrokken moet worden. Het moet juist een vanzelfsprekendheid zijn dat de ASD betrokken wordt bij zaken die betrekking hebben op het sociaal domein. Dat missen wij helaas nog wel eens”, aldus Tom. Els voegt toe: “Als de ASD niet in het traject betrokken wordt, dan melden wij ons zelf; in dit geval kunnen wij een ongevraagd advies geven aan het college van B&W.” Eén van de speerpunten die hierbij belangrijk is, is ‘inclusief beleid’. Tom legt uit: “Alle mensen in een minderheidsgroep moeten de mogelijkheid hebben om volwaardig deel te nemen aan de samenleving; niemand mag vergeten worden.”

Inclusiviteit
Deze inclusiviteit staat ook centraal tijdens het symposium op 9 november dat mede wordt gehouden voor de organisaties en verenigingen waarmee de ASD samenwerkt. Els: “Son en Breugel is een dorp dat vergrijst, maar ons dorp moet ook voor jongeren een aantrekkelijk dorp blijven. Ons programma op deze dag is zowel gericht op jong als oud.” De presentatie ‘Jeugd en Jong in Son en Breugel’ staat die dag op het programma, waarbij leden van de Jongerengroep LEV en de jeugdgemeenteraad aanwezig zijn. Maar ook de thema’s ‘Over nieuw wonen’, ‘Vitaal zijn en blijven’ en ‘Creatieve woonvormen’ staan op het programma.

Niet openbaar
Ondanks dat de ASD er voor alle inwoners van Son en Breugel is en juist dit symposium voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, is het symposium alleen voor genodigden. “De coronaregels in combinatie met de grootte van de zaal laat het jammer genoeg niet toe dat het een openbare bijeenkomst is waar iedereen zomaar kan binnenlopen”, aldus Tom en Els.

Feedback
De ASD staat altijd open voor opbouwende feedback. Mocht je als inwoner van Son en Breugel van mening zijn dat er iets op het gebied van sociaal domein niet goed gaat of beter moet, dan kun je altijd contact opnemen met Tom via 0499-477082 of voorzitter.asd.senb@kpnmail.nl. “Wij maken graag gebruik van dergelijke signalen bij onze advisering richting gemeente, maar wij kunnen geen rol vervullen bij eventuele individuele klachten”, aldus Tom en Els.

Afbeelding
Afbeelding
Ingezonden 13 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 17 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 18 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 20 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 21 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé