Tijdelijke huisvesting op Zonhove
Tijdelijke huisvesting op Zonhove Foto: Wil Feijen

Tijdelijke huisvesting Zonhove staat als een huis

Algemeen Algemeen

Eind september werden 46 units met vrachtwagens naar het terrein van Zonhove gebracht en met een grote hijskraan werden ze op de juiste plek neergezet. Deze units vormen de komende jaren de tijdelijke huisvesting van de cliënten die op Zonhove wonen. 

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Maar voordat de tijdelijke huisvesting in gebruik genomen wordt, wordt eerst de bouwweg aangelegd, die waarschijnlijk einde van het jaar klaar is. Afgelopen week is het begin gemaakt; de brug over de Grote Beek ligt er inmiddels. Het overige deel van de bouwweg wordt nu aangelegd voor het vrachtverkeer. 

Dagbestedingsgebouw
Tessa de Schot, adviseur marketing & communicatie SWZ, laat in een rondleiding zien dat de buitenkant van de twee verdiepingen hoge huisvesting inmiddels ‘staat als een huis’. Als je ernaar kijkt, dan lijkt het alsof het al helemaal klaar is, maar het tegendeel is waar. Op dit moment worden er aan de binnenkant nog werkzaamheden uitgevoerd. “Het gebouw wordt eerst als dagbestedingsgebouw gebruikt en er worden een aantal kantoren in gevestigd. De tijdelijke huisvesting wordt rond de feestdagen eind dit jaar in gebruik genomen. De cliënten van dagbestedingsgroep Jade krijgen gedurende de hele verbouwing op deze nieuwe plek hun dagbesteding, de cliënten van De Boerderij alleen tijdens fase 1, dat is tot begin 2023”, vervolgt Tessa.

Oplevering fase 1
Daarna wordt de ruimte aangepast tot woongebouw. Het gebouw is op de begane grond voorzien van acht slaapkamers, een huiskamer en een dagbestedingsruimte en heeft een lift. Op de tweede verdieping zijn nog eens acht slaapkamers en een huiskamer met dakterras. “De cliënten zullen vanaf april 2023 in de tijdelijke huisvesting gaan wonen. In het eerste kwartaal van 2023 staat de oplevering van fase 1 gepland”, vervolgt Tessa.

Droom wordt werkelijk
De komende jaren wordt er op Zonhove aan een complete vernieuwing gewerkt. Tessa: “Ooit was het een droom, die we nu met alle betrokkenen tot werkelijkheid laten komen.” Dagelijks gebeurt er nu wel iets op Zonhove, zoals het voorbereidend grondwerk, vrachtwagens die materialen komen brengen en het aanleggen van de bouwweg. “De cliënten vinden het ontzettend leuk en ze willen graag meekijken; dat kan en dat mag ook, en er wordt voor gezorgd dat dit veilig kan gebeuren. Ze zien nu echt dat de droom werkelijkheid begint te worden.”

Vlogs maken
Maar niet alleen de cliënten vinden het leuk om de werkzaamheden te volgen, ook de medewerkers kijken graag even mee. “Esther en Ingrid, twee medewerksters van Zonhove en Media & Zo, maken regelmatig samen met cliënten vlogs van de werkzaamheden, die weer op social media gedeeld worden zodat iedereen mee kan kijken”, zegt Tessa enthousiast. Tot en met 2026 staan er nog werkzaamheden op de planning, dus er zullen nog vele vlogs volgen. “Maar we moeten natuurlijk wel een slag om de arm houden; een planning is een planning, de praktijk is weerbarstig. De planning kan door invloeden van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan strenge vorst, bijgesteld moeten worden”, sluit ze af.

Alle ontwikkelingen zijn ook te volgen op www.nieuwbouwzonhove.nl. Bekijk hier de vlog die Esther en Ingrid hebben gemaakt van de aanleg van de brug.