Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Mondkapjesplicht en uitbreiding coronatoegangsbewijs

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - De QR-code uit de CoronaCheck-app wordt vanaf zaterdag 6 november op meer plaatsen verplicht gesteld. Het demissionair kabinet heeft dat bekendgemaakt tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november. Ook de mondkapjesplicht wordt vanaf 6 november weer ingevoerd. Anderhalve meter afstand houden, een dringend verzoek om thuis te werken en een dringend verzoek om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen werden ook afgekondigd; deze laatste drie gaan woensdag 3 november al in. 

De QR-code was al verplicht bij cafés en restaurants (binnen), bioscopen, theaters, concertzalen, poppodia en casino’s en bij festivals, evenementen en profwedstrijden, maar nu wordt dit op meerdere plaatsen verplicht gesteld. Ook buiten op het terras moet je nu de QR-code laten zien en ook bij sportscholen, zwembaden, doorstroomlocaties zoals musea, met uitzondering van doorstroomlocaties van jeugdevenementen zoals sinterklaasintochten. Verder wordt de QR-code verplicht bij georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar, zowel binnen als buiten. Ook bij toneelverenigingen en koren wordt de QR-code vanaf 18 jaar en ouder verplicht. Het coronatoegangsbewijs is alleen geldig in combinatie met een geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Ben je niet, of niet-volledig gevaccineerd, en je wilt wel een evenement, sportschool, musea, horeca bezoeken of een dagje uitgaan, dan moet je dus iedere keer een coronatest doen.

De mondkapjesplicht wordt weer ingesteld op stations, perrons en op het gehele vliegveld, bij publiek toegankelijke binnenlocaties zoals winkels, gemeentehuizen en ziekenhuizen, en verder bij contactberoepen zoals kappers. Het dragen van een mondkapje geldt niet voor plekken waar een coronapas verplicht is. Ook op mbo, hbo en universiteit is het mondkapje weer verplicht als studenten over de gangen lopen. Klik hier voor alle maatregelen. 

Heb jij al een geldige QR-code? Of vind je het onzin om je te laten vaccineren en doe je iedere keer een test? Of misschien kies je ervoor om geen test te doen, maar ook geen gebruik te maken van bijvoorbeeld de horeca. Voor DeMooiSonenBreugelKrant zijn deze vragen aanleiding geweest om de mening van de burgerpanelleden van TIPSonenBreugel hierover te peilen. Ook jouw mening en antwoorden zijn belangrijk. Wil je over dit onderwerp meepraten en meedenken, vul dan hier de vragenlijst in. Je kunt de vragenlijst nog tot en met vrijdag 5 november invullen. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt in DeMooiSonenBreugelKrant.

Ben je nog geen panellid? Meld je dan gratis en anoniem aan als lid van dit burgerpanel (vanaf 16 jaar). Voor het aanmelden klik je hier.