Luchtopname van een gedeelte van het gebied Sonniuswijk, dat wordt beschreven in het toekomstvisie plan van de gemeente.
Luchtopname van een gedeelte van het gebied Sonniuswijk, dat wordt beschreven in het toekomstvisie plan van de gemeente. Foto: Wil Endevoets

Strategische aankoop gemeente voor de toekomst van Son en Breugel

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Sonniuswijk in Son en Breugel bestaat uit een open landschap waar vroeger veel veeteelt was. Juist in dit gebied kocht de gemeente 12 hectare grond van een stoppende varkenshouder voor 4.650.000 euro.

Redacteur: Adrie Neervoort

De aankoop kon zonder instemming van de gemeenteraad gebeuren omdat het hier om een strategische aankoop ging, waarmee de raad eerder al via de nota Grondbeleid instemde; een dergelijke aankoop, tot een bedrag van 5 miljoen euro per jaar, mag zonder overleg met het college gedaan worden. Volgens wethouder Boersma is het inderdaad een strategische aankoop, maar ook een unieke kans die zich voordeed in dit gebied dat een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van Son en Breugel.

Toekomstvisieplan

De toekomst van Son en Breugel wordt in beeld gebracht in het toekomstvisieplan, een studie die de inwoner een kijkje geeft in de mogelijke toekomst van Son en Breugel, waarbij ook wonen en natuur worden besproken. Zo zal er een verbreding van functies in het huidige buitengebied gaan plaatsvinden, met bijvoorbeeld duurzame energieopwekking, toerisme en klimaatadaptatie; hierin is de mate van intensivering en extensivering van landbouwactiviteiten een aandachtspunt, en Sonniuswijk is een gebied waar deze vraagstukken samenkomen. Ook de luchtkwaliteit is in de toekomst een belangrijk onderwerp. Zo blijkt uit recentelijke metingen dat de concentraties fijnstof (PM10) in de lucht de wettelijke norm niet overschrijden, met uitzondering van een enkele locatie in Sonniuswijk.

Adviesnorm
De adviesnorm van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wordt echter wel overschreden. Dit betekent dat op sommige plekken in de gemeente sprake is van een matig tot slecht leefklimaat. Ook de ervaren overlast is toegenomen. Specifieke aandachtspunten zijn met name de veehouderijen in Sonniuswijk; deze hebben dan ook in de toekomstvisie de aandacht als het gaat om luchtkwaliteit (endotoxine) en geuroverlast.

Saneringsmogelijkheid

Als een varkenshouder overweegt om te stoppen met zijn bedrijf kan hij hiervoor gebruik maken van de saneringsmogelijkheid van de overheid, maar desondanks kan er een onzekere financiële toekomst ontstaan. Feitelijk heeft hij na de sanering de grond niet meer nodig en denkt hij aan verkopen van de grond om zo zijn financiële toekomst wat meer zekerheid te geven. Dat is het moment om als gemeente contact op te nemen met de bewuste varkenshouder. Met in het achterhoofd de toekomstvisie voor Sonniuswijk begon de gemeente haar onderhandelingen over de aankoop van de grond. “De kans om de grond aan te kopen kwam eigenlijk te vroeg”, aldus verantwoordelijk wethouder Jan Boersma, “want we hadden voor dit gebied nog geen plannen klaar om uit te rollen.”

Grondposities
Maar volgens Boersma had de gemeente voldoende redenen om de grond in haar bezit te krijgen. “We hebben door de aankoop grondposities: de grond ligt vlakbij twee grote wijken in onze gemeente en door het stoppen van de varkenshouderij wordt er gezorgd voor een stuk minder uitstoot van schadelijke stoffen voor de gezondheid, zoals fijnstof. Maar ook het verminderen van de stikstofuitstoot speelde een rol. Doordat de boer gebruik wilde maken van de saneringsmogelijkheid had men hier dus een unieke kans. Maar we stelden ons natuurlijk steeds de vraag ‘wat is verantwoord, want in het gebied bevinden zich ook locaties voor toekomstige extensieve woningbouw”, aldus de wethouder. Bij de aankoop kwamen volgens de wethouder dus veel mogelijkheden en kansen samen.