Afbeelding
Foto: Sander Koning

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Son en Breugel

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker; de meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Het mobiele onderzoekscentrum staat vanaf begin december in Son en Breugel.

De medewerkers die de foto’s maken dragen beschermende middelen tijdens het borstonderzoek en het wordt op prijs gesteld als vrouwen die zijn uitgenodigd voor het onderzoek een mondkapje dragen. Deze worden op verzoek ter beschikking gesteld in het onderzoekscentrum.

Uitnodiging  tijdelijk later
Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen 2 uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Als we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd worden. Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet zo. In de ene regio moeten vrouwen langer wachten op het onderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt.

Son en Breugel
Vrouwen uit Son en Breugel met de postcodes 5691, 5692 en 5694 en vrouwen uit de gemeente Nuenen met de postcodes 5674 MD, MN-NA, NJ-NZ, PE-PH, PJ en PL worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin december 2021 tot en met begin februari 2022 te vinden op het parkeerterrein naast supermarkt COOP, Van Gentlaan, 5694 SC in Son en Breugel.

Meer informatie
De informatielijn is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer
088 00 01 330. Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Afbeelding
Algemeen 14 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella