Leo in de zomer bij het monument en de herinneringsboom van Frans Zaal
Leo in de zomer bij het monument en de herinneringsboom van Frans Zaal Foto: Wil Feijen

Bewoners De Traverse houden monumentenzuil Frans Zaal bij

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Je kunt niets doen en je eraan blijven ergeren, of je steekt de handen uit de mouwen; juist dat laatste heeft een aantal bewoners van appartementencomplex De Traverse aan de Nieuwstraat gedaan. Zij houden al geruime tijd het groen bij rondom hun complex, nadat ze geklaagd hadden bij de gemeente dat het slecht werd onderhouden.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

In maart 2019 werd op de hoek van de Kanaalstraat/Nieuwstraat een rode zuilbeuk als herdenkingsboom geplant en een monumentenzuil geplaatst ter nagedachtenis van de in 2016 overleden Frans Zaal; deze week precies vijf jaar geleden. Na ruim een halfjaar viel het enkele bewoners op dat de herdenkingsplek bijna niet meer zichtbaar was door de hoge grassen en het vele onkruid.

Contact
De bewonerscommissie van De Traverse heeft contact gezocht met de gemeente en al snel kwamen zij tot de conclusie dat de bewoners de herdenkingsplek zelf maar moesten gaan bijhouden. Leo Raaijmakers (68), een van de bewoners van het appartementencomplex en commissielid van de bewonerscommissie, vindt het niet passen dat een herdenkingsplek overwoekerd wordt door onkruid en gras. Leo: “Op het moment van de eerste gesprekken met de gemeente stond het gras zeker een halve meter hoog. De buitendienstmedewerkers hadden al eens aangegeven dat zij slechts twee keer per jaar onderhoud mogen doen, waardoor het gras en onkruid tijd genoeg hebben om weer aan te groeien.” Tijdens het gesprek met de gemeente werd dit bevestigd. De bewonerscommissie heeft voorgesteld om het zelf bij te gaan houden. “De gemeente heeft het tuingereedschap beschikbaar gesteld, zodat wij met enige regelmaat en in onze eigen tijd de onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren”, zegt Leo tevreden.

Uit eigen zak
Samen met Gerard Mienis is Leo regelmatig buiten te vinden om de omgeving van de boom en zuil onkruidvrij te maken. Ook zetten zij plantjes bij de boom neer en maaien ze het gras. “De plantjes worden betaald van de vrijwillige bijdrage die bewoners van het complex aan de bewonerscommissie overmaken”, licht Leo toe. Maar hier houdt het nog niet op: het plantsoen voor het gebouw wordt bijgehouden en ook de stoep en parkeerplaatsen worden onkruidvrij gehouden. “In het begin was het best veel werk, maar nu is het alleen maar bijhouden en is het goed te doen”, aldus Leo.

Bloemenzee
De groenstrook tussen het appartementencomplex en het fietspad langs het kanaal heeft de commissie ook onderhanden genomen. De gemeente maait deze strook twee keer per jaar en verder wordt hier niets meegedaan. “Wij hebben die strook laten frezen en toen ingezaaid met bloemzaden. Ook dit heeft de commissie betaald ‘uit eigen zak’. Door de vele verschillende soorten bloemen zag het er erg kleurrijk uit en kreeg het complex een mooi aanzien”, zegt Leo trots, “en als we toch eenmaal bezig zijn, nemen we en passant ook maar even de borders van de naastgelegen appartementen van de Thuishaven mee, zodat het een mooi geheel wordt aan de Nieuwstraat.”

Dankbetuiging
Leo heeft zelfs via e-mail complimenten ontvangen van Nel Roelofsen, de weduwe van Frans Zaal: “Zij is erg trots dat de boom en het monument nu zo goed worden bijgehouden. Dat doet je wel goed, moet ik eerlijk zeggen.” De bewonerscommissie heeft afgelopen week een dankbetuiging van Nel ontvangen, waarin zij de bewoners bedankt voor het verzorgen van de omgeving van de boom van Frans Zaal. Zij schrijft: “Frans zou het zeer gewaardeerd hebben en ook de wilde bloemen in het plantsoen ernaast passen helemaal bij hoe hij in de wereld stond. Frans was een man van het water, als marconist en zeilliefhebber; vandaar dat de boom zo dicht bij het kanaal staat.”

Bijdrage
Behalve de dankbetuiging heeft Nel ook nog een bijdrage gegeven voor de verzorging van de herdenkingsboom en de monumentenzuil. “Het wordt zeer gewaardeerd dat er vrolijke plantjes bij de boom staan”, voegt ze nog toe in het schrijven dat zij aan de bewonerscommissie heeft gestuurd.