Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gele acceptgirokaart verhuist in 2023 naar museum

Algemeen Algemeen

Son en Breugel / Landelijk - Betalen via de gele acceptgirokaart is vanaf 2023 niet meer mogelijk. In 1977 werd deze betaalmethode ingevoerd, en midden jaren negentig werden er jaarlijks maar liefst 300 miljoen incasso-opdrachten verwerkt. Maar ieder jaar daalt het gebruik van de acceptgiro met ongeveer 30 procent, en in 2023 zouden naar verwachting nog maar twee miljoen acceptgiro’s verstuurd worden; omgerekend komt dat neer op één keer in de vier jaar één acceptgiro per huishouden.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Het aantal gebruikte acceptgiro’s wordt te laag om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, laat betaaldienstverlener Currence weten. De dienstverlener heeft het besluit genomen na overleg met alle banken die acceptgiro’s verwerken of de dienst aanbieden. Na de betaalcheque moet nu ook de acceptgiro eraan geloven. Bijna niemand betaalt er nog mee; rekeningen worden meestal betaald via internetbankieren. Ook het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de acceptgiro is gehalveerd. Veel organisaties zijn inmiddels overgestapt op andere betaalmethoden, zoals automatische incasso, betaalverzoeken via mobiele telefoon, facturen per e-mail met een betaallink en QR-code.

Ouderenbonden zijn kritisch
De ouderenbonden zijn bang dat ouderen in het betalingsverkeer afhankelijk worden van hun kinderen omdat ze vaak minder of niet digitaal vaardig zijn. De Consumentenbond pleit voor goede alternatieven voor oudere mensen die niet bankieren via internet. Ze geven aan dat ze de maatregel van Currence wel begrijpen, maar volgens de Consumentenbond mag er geen sprake zijn van digi-dwang en moeten banken zorgen voor bijvoorbeeld servicepunten waar mensen terechtkunnen om hun betalingen af te afhandelen.