De twee initiatiefneemsters Britt (l) en Inge (r)
De twee initiatiefneemsters Britt (l) en Inge (r) Foto: Wil Feijen

Inge en Britt starten nieuw initiatief voor mantelzorgers van achttien jaar en ouder

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Het gezegde ‘te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken’ zou goed op de twintigjarige Inge Duijmelinck en de negentienjarige Britt Prinsen van toepassing kunnen zijn. Beide jonge meiden zijn al enkele jaren bekend met mantelzorg en bezochten vaak activiteiten voor jonge mantelzorgers die door de LEVgroep georganiseerd werden. Steeds vaker merkten ze dat die activiteiten niet meer goed bij jonge mensen aansloten. Voor Inge en Britt een reden om een nieuw initiatief te starten: mantelzorg door 18+’ers.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Inge was 12 jaar toen haar vader een ongeval kreeg waardoor hij hersenletsel opliep en Britt is opgegroeid in een zorggezin. “Van jongs af aan heb ik thuis mee gezorgd voor zowel mijn broer die sinds twee jaar begeleid woont als voor mijn jongere broertje, maar ik heb ook meegeholpen in het huishouden. Dit heb ik altijd met liefde gedaan en voor mij was dit ook heel normaal”, vertelt Britt.

Lotgenoten
Via jongerenwerker Marieke Schoenmakers van de LEVgroep hebben beiden zich aangesloten bij de activiteiten van de LEVgroep voor jonge mantelzorgers. “Mijn moeder is in contact gekomen met Marieke en zij heeft ervoor zorggedragen dat ik mij daarbij aansloot”, aldus Inge. Britt zat in groep 7 van de basisschool toen Marieke op school langskwam en vertelde over mantelzorg. “Ik herkende mijzelf in haar verhaal en ben toen maandelijks naar de bijeenkomsten gegaan om even uit de zorg te zijn, maar ook om te kunnen praten met andere jongeren die in een zorggezin zitten of mantelzorger zijn.”

Geen aansluiting meer
Tijdens die bijeenkomsten voor jonge mantelzorgers (18-) hebben Inge en Britt elkaar leren kennen. “Door de jaren heen kwamen er steeds meer jongere kinderen bij, waardoor het op een gegeven moment lastig was om te ‘level-en’. We merkten dat steeds meer activiteiten niet meer aansloten bij onze leeftijd en er kwamen steeds minder jongeren van ‘het oude clubje’ naar de bijeenkomsten”, aldus beiden. Na een aantal jaren kwamen Britt en Inge elkaar weer tegen en bespraken ze dat het jammer was dat het zo was gelopen. Van daaruit ontstond het idee om een groep op te richten voor 18+ mantelzorgers die in dezelfde leeftijdsfase zitten. “Dit idee is in het voorjaar van dit jaar ontstaan en we hebben het voorgelegd aan jongerenwerker Ali al Zubaidi. Hij heeft meegekeken naar de mogelijkheden en ons geholpen met de voorbereidingen die horen bij het opstarten van een groep”, vertellen ze enthousiast.

Zelfde leeftijdscategorie
Inge en Britt willen graag één keer per maand bijeenkomsten met activiteiten organiseren voor jongvolwassenen van 18+ die in hun naaste omgeving voor iemand zorgen. “Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het zorgen voor een van je ouders, een broer of zus, maar ook aan iemand die zorgt voor een familielid met autisme of ADHD. Maar ook iemand die te maken heeft gehad met een ongeval of herseninfarct van een gezinslid”, licht Inge toe. Britt vervolgt: “Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor serieuze gesprekken, maar zeker ook voor gezelligheid en afleiding onder het genot van een hapje en een drankje, net waar op dat moment behoefte aan is. Het is belangrijk dat je dit kunt delen met andere mantelzorgers in dezelfde leeftijdscategorie.”

Eerste bijeenkomst
De eerste bijeenkomst die Britt en Inge houden is op woensdag 24 november van 20.00 tot 22.00 uur en wordt gehouden in de Chill Out, Amerikalaan 2 in Son en Breugel. Britt: “De eerste bijeenkomst is bedoeld om, onder het genot van een hapje en een drankje, kennis met elkaar te maken.”

Mocht je je herkennen in het verhaal van Inge en Britt en wil je je ook aansluiten bij deze bijeenkomsten, neem dan contact op met steunpuntmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl.