Wethouder Boersma en Kees van der Meijden onthullen het naambord van de straat
Wethouder Boersma en Kees van der Meijden onthullen het naambord van de straat Foto: Wil Feijen

Feestelijke oplevering van 28 woningen aan De Linge

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De wijk De Gentiaan in Son en Breugel heeft er een straat met 28 woningen bij. Donderdag 4 november was het eindelijk zover: de feestelijke oplevering van het project Samenbouwen in Son en Breugel; een project dat uiteindelijk 28 woningen voor starters, gezinnen en senioren inclusief 5 huurwoningen heeft opgeleverd op het terrein van de voormalige basisschool aan de IJssellaan.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het is een gezamenlijk project van een aantal particulieren die hun eigen woning wilden ontwikkelen en bouwen; het oorspronkelijke plan was met een groep senioren een CPO-project te realiseren. Dat deden zij in de vorm van een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Deze gezamenlijkheid bleek ook weer uit de belangstelling voor de feestelijke oplevering, want bijna alle bewoners waren aanwezig toen het straatnaambord met de naam De Linge werd onthuld door wethouder Jan Boersma en de initiatiefnemer Kees van der Meijden. De naam voor de straat is door de bewoners zelf gekozen.

Vorm en uitstraling
De huizen in de wijk sluiten wat vorm en uitstraling betreft goed aan bij de bestaande basisschool De Bloktempel, die direct naast de nieuwe woonwijk staat. Verder oogt de wijk wat groen betreft nog wat kaal. Ondanks dat er tijdens de bouw zo min mogelijk groen en bomen zijn verdwenen, is het gemis aan groen zichtbaar. Dit gemis zal de komende jaren zeker verdwijnen, zo laat Aad van Leeuwen van Vastgoedregisseur, het bureau dat de kopers in het CPO-project begeleidde voor, tijdens en na de bouw, weten: “Er komen straks 128 bomen bij in deze wijk, en het zal een parkachtige omgeving worden.”

Vijf bomen
Tijdens de aansluitende openingsborrel in sportcafé Expreszo schonk Jelle Houben (namens architectenbureau Houben en Van Mierlo) al de eerste vijf bomen symbolisch als herinneringsbomen aan enkele aanwezigen, voor de speciale momenten tijdens het proces.

Energieneutraal
De 28 woningen hebben geen gasaansluiting en zijn energieneutraal, en het hemelwater gaat via een speciale opvang direct terug naar het grondwater, dus niet naar het riool. Kees van der Meijden was als inwoner van Son en Breugel al jaren de stuwende kracht achter het nu gerealiseerde project. Het was dan ook geen makkelijke weg die hij en de potentiële kopers kozen. Ook de gemeente had zo zijn eisen; zo moest er een menging zijn van koopwoningen voor ouderen en jongeren, en ook moesten er een aantal huurwoningen in het project komen.

Bijzondere banken
Er waren veel gesprekken nodig, maar alle partijen zijn uiteindelijk erg tevreden met het resultaat. Een reden voor bouwbedrijf Huybregts Relou om de wijk op te sieren met drie bijzondere banken, gemaakt van het hout van enkele bomen die plaats moesten maken voor de bebouwing, en nu dus in een geheel andere vorm toch weer prominent aanwezig zijn op de plaats waar zij eens stonden.

Afrikalaan
De Linge is de enige in- en uitgang naar de wijk voor auto’s en komt uit op de Afrikalaan. De Rijnlaan blijft fietsstraat en de parkeerplaatsen aan de IJssellaan worden gehandhaafd. Later zal er ook nog een geluidsscherm komen aan de kant van de basisschool.

Verkeersveiligheid
Veel blijde gezichten dus bij de nieuwe bewoners, maar ook nog wat zorgen als het om de verkeersveiligheid gaat en de uitbreiding van basisschool De Bloktempel. “Ik vraag mij af of het voor iedereen duidelijk is dat De Linge als straat van rechts gewoon voorrang heeft op het verkeer op de Afrikalaan”, aldus een nieuwe bewoner.

Brengers en ophalers
Ook de voorgenomen uitbreiding van basisschool De Bloktempel is reden tot wat zorgen, niet vanwege de bouw, maar omdat er straks dus nog meer kinderen moeten worden gebracht en gehaald. “Het is nu al vrij chaotisch met geparkeerde auto’s van brengers en ophalers”, aldus een andere bewoner.