Jan de Lange ontvangt eerste boekje over jubileum van Ad van den Hurk
Jan de Lange ontvangt eerste boekje over jubileum van Ad van den Hurk Foto: Wil Feijen

Geen symposium voor Adviesraad Sociaal Domein Son en Breugel

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Zo had het moeten zijn, dinsdagmiddag 9 november in het Vestzaktheater: 115 gasten in een gezellige zaal krijgen door dagvoorzitter Ad van Etten op ludieke en uitdagende wijze een programma voorgeschoteld met het thema ‘Langer leven in Son en Breugel, een aantrekkelijk dorp voor jong en oud’.

Een erg feestelijke nazit begint nadat de Sonian Ladies net hun fraaiste dixielandklanken hebben geproduceerd en oud-meester Rob Verschuren kolderiek heeft teruggeblikt op zijn leventje in Breugel. Waar eerder Statiegeld op Jeugd alternatieve woonwijzen heeft gepromoot en de Jeugdraad Son en Breugel een presentatie heeft gegeven over hun ideeën over wonen, bouwen en leven in ons dorp. En de opgroeiende jeugd het begrip hangplek verafschuwt en pleit voor meer begrip bij hun gebruik van de openbare ruimte. En waar de voorzitter van KBO-Brabant het gekozen thema inhoud heeft gegeven en een personal coach de aanwezigen heeft geleerd hoe zij vitaal kunnen zijn en blijven.

Zo had het moeten zijn, maar de situatie rond corona is zodanig dat de middag helemaal niet heeft plaatsgevonden. Het bestuur licht toe: “Volgens de heersende richtlijnen in verband met Covid-19 zou deze bijeenkomst formeel doorgang kunnen vinden, omdat bij toegang de QR-code gehanteerd wordt. De GGD kon niet anders dan dit bevestigen, maar waagt zich -begrijpelijk- niet aan een advies tot ‘laten doorgaan’ als duidelijk is, dat de advisering om anderhalve meter afstand te houden in het Vestzaktheater niet mogelijk is en al helemaal niet in de pauze of bij een geanimeerde nazit. Vandaar dat wordt geoordeeld dat de risico’s niet acceptabel zijn, want de randen van het toelaatbare -zeker bij zoveel aanwezige senioren- moeten niet worden opgezocht. Op de achtergrond speelde daarbij de (trieste) ervaring mee van de Wmo Woonbeurs begin maart 2020.”

Dus kon ook het overhandigen van een boekje over 15 jaren Adviesraad Wmo/ Sociaal Domein niet plaatsvinden. Dit boekje is gemaakt door Ad van den Hurk die vanaf de oprichting, nagenoeg steeds, het secretariaat heeft vervuld. Oprichting, overwegingen, werkwijze en activiteiten in advisering aan het college van B en W worden er in beschreven. Een tiental personen die nadrukkelijk bij de Adviesraad betrokken zijn geweest - binnen de Adviesraad maar meer nog van buiten- blikken er terug op hun ervaringen. Het eerste exemplaar zou door Ad worden overhandigd aan Jan de Lange, initiator en eerste voorzitter van de Adviesraad; die overhandiging heeft nu plaatsgevonden bij Jan thuis. Het boekje zal worden bezorgd bij allen die -in gewone omstandigheden- de viering van het derde lustrum van de Adviesraad zouden hebben bijgewoond. Jammer dat na de artikelen in DeMooiSonenBreugelKrant over de Adviesraad Sociaal Domein, bezien vanuit het bestuur (twee weken geleden) en bezien vanuit de wethouder (afgelopen week) week) het relaas van de viering goeddeels fictief moet zijn.