Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Weerstand tegen, maar ook begrip voor verplichte QR-code

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - Sinds 25 september heb je een QR-code via de CoronaCheck-app nodig met een geldig ID-bewijs als je een dagje uit wilt of evenementen of de horeca wilt bezoeken. Als je volledig gevaccineerd bent, een herstelbewijs hebt, of negatief getest bent, dan kun je in het bezit komen van een QR-code. Ben je niet, of niet-volledig gevaccineerd, en je wilt wel een evenement of horeca bezoeken of een dagje uitgaan, dan moet je dus iedere keer een coronatest doen. Voor veel mensen was dat een reden om zich alsnog te laten vaccineren en voor DeMooiSonenBreugelKrant was dit aanleiding om de mening van de burgerpanelleden van TIPSonenBreugel te peilen. Dit onderzoek is gehouden voor de persconferentie van 2 november waarin de nieuwe maatregelen bekend werden gemaakt, en de QR-code verplicht werd gesteld bij verenigingen, sportscholen en binnen in de horeca. De nieuwe maatregelen zijn dus niet in deze publicatie meegenomen.

Redacteur: Emmy Grit

In totaal hebben 373 panelleden meegedaan aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door TOPOnderzoek, een onderzoekbureau dat zich gespecialiseerd heeft in Tip-burgerpanels en waarmee DeMooiSonenBreugelKrant nauw samenwerkt. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70 procent een (sterk) voorstander is van de invoering van de coronapas en iets meer dan 20 procent (sterk) tegenstander is. De overige 11 procent is neutraal. Een voorstander: “Maar ik vind dat de regels erg krom zijn; gebruik je het terras van een horecagelegenheid en je wilt gebruik maken van het toilet, dan moet je de pas laten zien. Sta je op je bestelling te wachten en neem je binnen plaats op een bank, dan hoef je geen coronapas te laten zien.” Een panellid dat neutraal is, laat weten in de toelichting dat er niet of nauwelijks gecontroleerd wordt en ook niet de juiste controle wordt uitgevoerd; er wordt niet om een ID-bewijs gevraagd en dus heeft de coronacheck geen zin op deze manier. “Je kunt als je gevaccineerd bent nog steeds corona krijgen en een ander besmetten”, laat een tegenstander weten. 

In bezit van coronapas
Van alle panelleden is 86 procent gevaccineerd en heeft een coronapas, 2 procent laat zich (regelmatig) testen, waardoor zij ook beschikken over een coronapas en 1 procent is herstellende, waardoor ook een coronapas aanwezig is. 11 procent van alle panelleden heeft op dit moment nog geen coronapas. Van de mensen die een coronapas hebben, voelt zich 57 procent vrij om te gaan en staan waar zij willen, en net iets meer dan 30 procent is het deels hiermee eens, 11 procent daarentegen voelt zich juist niet vrijer nu zij in het bezit zijn van een coronapas.

Gemengde reacties
Ruim 80 procent geeft aan door de verplichting van de coronapas niet af te zien van het bezoeken van de horeca, musea/tentoonstellingen en dergelijke, en evenementen, maar wel gelegenheden ontwijkt waar het druk is. 15 procent van de panelleden heeft aangegeven dit wel te doen. “Doordat er niet op de juiste manier gecontroleerd wordt, is de besmettingskans daardoor groot”, geeft een van de panelleden aan, die afziet van een bezoek aan onder andere de horeca. ‘De coronapas laat besmettelijke gevaccineerde mensen toe’, ‘ik ben tegen testen voor toegang omdat ik niet hoef te bewijzen dat ik gezond ben’, ‘ik vind de invoering van de coronapas absurd en onlogisch en weiger er op enige manier aan mee te werken, ook als dat betekent dat ik dan geen gebruik kan maken van horeca, cultuur, evenementen’ en ‘ik wil niet meedoen aan de testmaatschappij’, zijn enkele reacties in de toelichting.

Testen bij de GGD
In het onderzoek is ook de vraag gesteld ‘Heb je het afgelopen jaar wel eens gebruik gemaakt van de GGD-teststraat?’, waarop 38 procent negatief antwoordde. Iets meer dan 20 procent heeft één keer de GGD-teststraat bezocht, 35 procent minder dan vijf keer en 5 procent meer dan vijf keer. Ruim 80 procent van de ondervraagden die een test heeft laten doen kon op elk moment bij de GGD terecht en 10 procent heeft aangegeven dat zij niet meteen terecht konden. De testuitslag was bij ruim 80 procent op tijd binnen, terwijl 9 procent aangeeft dat zij de uitslag niet meteen binnen hadden.

Polsbandje of QR-code
Op de vraag ‘Wat zou je van het idee vinden om polsbandjes in de gemeente Son en Breugel te gaan gebruiken?’, vindt 31 procent dit een (zeer) goed idee, terwijl 37 procent het een (zeer) slecht idee vindt; 27 procent is neutraal. Als respondenten een keuze mogen maken tussen een QR-code uit de CoronaCheck-app of polsbandjes, dan geeft bijna 60 procent de voorkeur aan de QR-code, 10 procent kiest voor de polsbandjes en 13 procent heeft geen voorkeur. Bijna 20 procent heeft een andere voorkeur, waarbij de opmerkingen ‘afschaffen’, ‘schijnveiligheid’ en ‘geen controle’ regelmatig worden genoemd. Panelleden die neutraal zijn, laten wat betreft polsbandjes weten dat het onder andere geldverspilling is, fraudegevoelig is, en het dorp te klein is om aan kroeghoppen te doen. “In grote steden zouden polsbandjes een oplossing kunnen zijn als je van kroeg naar kroeg gaat, maar hier in Son en Breugel volstaat de QR-code”, aldus een aantal panelleden.

Afbeelding