demissionair minister-president Mark Rutte
demissionair minister-president Mark Rutte

Een vervelende boodschap met ingrijpende besluiten

Politiek

Son en Breugel / Den Haag - Zo begon demissionair minister-president Mark Rutte de persconferentie. Om op korte termijn het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen, kondigden hij en demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag 12 november de nieuwe coronamaatregelen aan.

Redacteur: Adrie Neervoort

Zo werd een ‘gedeeltelijke lockdown’ vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur tot zaterdag 4 december aangekondigd. Vanaf dan moeten horecagelegenheden en essentiële winkels om 20.00 uur de deuren sluiten. Niet essentiële winkels zoals de kapper, schoonheidssalon of kledingzaak moeten om 18.00 uur hun deuren sluiten.

Daarnaast geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en mag je thuis maximaal vier mensen per dag van 13 jaar of ouder ontvangen. Sportwedstrijden zowel binnen als buiten kunnen gewoon doorgaan, echter zonder publiek. Al deze maatregelen gaan zaterdag 13 november om 18.00 uur in. 

De anderhalve meter maatregel is ook weer terug. Dit is van toepassing op alle locaties waar geen coronatoegangsbewijs verplicht of mogelijk is. Gezinsleden van een positief getest persoon moeten vanaf nu ook in quarantaine ook al zijn zij gevaccineerd. Met deze maatregelen hoopt het kabinet het aantal besmettingen te remmen. Wel konden kon wat het kabinet betreft de Sinterklaas intochten waaronder die in Son en Breugel wel doorgaan. 

2 G beleid
Ook wordt er een 2 G beleid, met strengere regels voor niet gevaccineerde voorbereid. Daarmee hoopt het kabinet onder andere dat de anderhalf miljoen mensen die zich niet hebben laten vaccineren dit wel gaan doen. Met maar één doel terug naar het nieuwe normaal.