Een aanplakbord zoals ze in de toekomst niet meer eruit zullen zien (archieffoto)
Een aanplakbord zoals ze in de toekomst niet meer eruit zullen zien (archieffoto)

Aanplakborden voor verkiezingen verdwijnen waarschijnlijk

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Er komt mogelijk een einde in Son en Breugel aan het plaatsen van verkiezingsborden met partijposters, schots en scheef en over elkaar geplakt, die tijdens de aanloop naar de verkiezingen langs de kant van de weg staan.

Redacteur: Adrie Neervoort

Alle partijen in de gemeenteraad, behalve het CDA, dienden daarvoor tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag een motie in. In deze motie vragen de partijen aan het college om te kiezen voor digitale of voorbedrukte borden. Dergelijke borden worden ook al in andere gemeentes gebruikt en geven volgens de indieners een netter straatbeeld en voorkomen rotzooi op straat, veroorzaakt door posters die geheel of gedeeltelijk van het bord zijn gevallen. Ook het aantal borden moet minder volgens dezelfde motie.
Omdat het CDA de motie inhoudelijk tegenstrijdig vond, werd die wat aangepast en steunde ook het CDA de motie. De gemeenteraad geeft het college hiermee de opdracht om te onderzoeken of digitale of voorbedrukte borden mogelijk zijn en wat dan daarvan de kosten zijn. In een eerste reactie liet burgemeester Hans Gaillard weten dat de kosten waarschijnlijk anderhalf tot twee keer zo hoog zouden zijn dan nu het geval is.

Minder borden
Toch denken de indieners dat er geen sprake zal zijn van meerkosten omdat de motie ook voorstelt het aantal borden drastisch te verminderen naar vijf, en deze dan bijvoorbeeld te plaatsen in het centrum van Son en Breugel, in De Gentiaan bij de Plus en in De Vloed bij de Jumbo. Het antwoord van het college zal er misschien voor zorgen dat de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen anders zal zijn als het gaat om de wijze waarop de politiek de aandacht vraagt.