Afbeelding
Foto: Astrid Timmers

Column Luc: De Zwarte Madonna

Column Column Column Column Lucky Luc

Son en Breugel - Hij begroette ons enthousiast, Super-Jezus. Pal naast de oprit, naast het religieus museum in Vaals, staat een standbeeld van Jezus, met een grote ‘S’ op de sokkel. Over het grint liepen we naar het restaurant ‘De Zwarte Madonna’, op zoek naar een stukje echte Limburgse vlaai. Op het dak van het restaurant stonden vier vergulde engelen de wacht te houden, langs het pad stond een reeks heiligenbeelden die de storm overleefd hebben. Voldoende bescherming dus, ook al was niet duidelijk of en waartegen we bescherming nodig zouden hebben.

Nieuwsgierig geworden door zoveel religieus vertoon gingen we naar binnen. We werden niet teleurgesteld! De muren hingen vol met schilderijen, foto’s en wat dies meer zij van heiligen of geestelijken. De stoelen leken in mijn lekenogen op kerkstoelen, al kon je er niet op knielen om te bidden. Tegen de muur links stond een biechtstoel, met daarin het beeld van een monnik. Het plaatje werd vervolmaakt door de schlagermusik die uit de boxen schalde. Kennelijk gingen de eigenaren ervan uit dat muziek beter wordt als je het volume goed openzet. Of ze vonden dat schlagermusik nu eenmaal hard gedraaid moet worden, ik weet het niet.

Onder toeziend oog van Maria en het kindeke Jezus namen we plaats. Eerst moesten we het gebruikelijke corona-aflaat formulier invullen. Met de formaliteiten eenmaal achter de rug kon het genieten beginnen. Ik zweer dat Maria bemoedigend naar me knipoogde, alsof om te zeggen ‘Toe maar! Het is lekkerrr…’, nog voordat ik de eerste hap nam. Ze had gelijk, de taart was voortreffelijk. Het was alsof een engeltje op mijn tong pieste!

‘Zou u zo vriendelijk willen zijn om een foto van ons te maken?’ vroegen we licht optimistisch aan onze serveerster. Nee, dat kon echt niet! ‘Het mag niet vanwege corona’, zei ze. Gelukkig was onze ‘buurman’ bereidwillig om ons een herinnering aan dit bijzondere etablissement te bezorgen, niet gehinderd door coronamaatregelen.

Mijn oog viel op een kerkbankje, dat aan de tegenovergelegen muur stond. Daardoor leek de ruimte nóg meer op een kerk, meer dan op een restaurant. Maar dan een kerk gewijd aan de heilige Dennie Christian, of Sint-Marianne Weber. In plaats van hosties had deze kerk heilige boontjes, officieel monstransbonen geheten. Het zijn eetbare bonen met een roodbruine tekening in de vorm lof prijzende engel.

Voldaan liepen we terug over het grindpad, nog een keer lachte Super-Jezus naar ons, hij stak zijn duim omhoog, ten teken dat het goed was.

Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen