Afbeelding
Foto: ©gemeente Son en Breugel

Son en Breugel weer bovenaan als grote economische Toplocatie 2021

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Deze week presenteert Elsevier Weekblad (EW) weer de lijst economische toplocaties, op basis van een jaarlijkse vergelijkingsmonitor van de economische prestaties door onderzoeksbureau Louter. De bovenkant van de lijst Toplocaties 2021 wordt gedomineerd door grote kernsteden, steden met een belangrijke werkgelegenheidsfunctie in de regio en met een krachtige diensteneconomie.

 De kleine gemeente Son en Breugel met bedrijventerrein Ekkersrijt is hierop een uitzondering. Son en Breugel laat zich beter vergelijken met gemeenten in de categorie suburbaan, de gemeenten die nabij de grote steden liggen. In de categorie suburbaan staat Son en Breugel met het rapportcijfer van 8,28 op de eerste plaats, met afstand tot de gemeenten op 2 en 3: Nieuwegein (8,13) en Zoeterwoude (7,70).

Jan Boersma, wethouder economie van de gemeente Son en Breugel: ”Deze structureel sterke positie is een gevolg van actief lokaal en regionaal beleid, dat gericht is op het systematisch versterken en faciliteren van groeiambities van ondernemingen, het aantrekken van nieuwe bedrijven door goede bereikbaarheid en dito infrastructuur voor zowel inwoners als bedrijven. Ook de uitstekende veiligheidscijfers op bedrijventerrein Ekkersrijt spelen een rol.”

In 2016 denderde Son en Breugel als kleine gemeente met een negende plaats voor het eerst de top10 van de honderd Nederlandse economische toplocaties van Nederland binnen. De groeispurt van Son en Breugel zette de afgelopen vijf jaar dóór. Dit jaar prijkt de gemeente het rapportcijfer 8,28 op de met Rotterdam gedeelde derde/vierde plaats van de lijst. Alleen Haarlemmermeer (met Schiphol) en Den Bosch scoorden met 8,62 en een 8,30 nog hoger.

Son en Breugel en Ekkersrijt weten zich gesteund door een oersterke Brainportregio. Het Stedelijke Gebied Eindhoven prijkt in de categorie regio’s op de derde plaats van Nederland, direct na de stadsgewesten Amsterdam en Utrecht. 

In de top 50 van gemeenten met veel kleine bedrijvigheid (bedrijven tot 50 medewerkers), staat Son en Breugel ook in de top tien (6e). Bovenaan deze lijst staat de Utrechtse gemeente Bunnik.

Son en Breugel op de eerste plaats bij de suburbaan gemeenten
Son en Breugel op de gedeeld derde plaats in de toplocaties