Hans tussen de kerstbomen
Hans tussen de kerstbomen Foto: Wil Feijen

De magie van Kerst

Algemeen Kerst

Son en Breugel - De kerstmuziek klinkt al en de lampjes, ballen en stallen liggen al in de schappen. Nu nog een mooie boom! Dat is geen probleem voor Hans van de Laar. Hij is een van de grotere kerstbomenkwekers en -importeurs van Nederland. Zijn bedrijf is gevestigd aan het Keske in Son en Breugel en hij is het hele jaar bezig om ons een mooie boom te bezorgen. De kerstbomenkweker legt graag uit wat de trends zijn van dit jaar.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Hans: “We merken dat mensen steeds vroeger de kerstboom zetten. Vorig jaar kochten mensen vaker een grote kerstboom voor in de woonkamer en een kleine voor in de keuken of bij de voordeur, en we verwachten dat deze trend zich dit jaar voortzet.” De Nordmann is nog steeds de populairste kerstboom volgens Hans, omdat deze niet prikt, mooie dikke naalden heeft en naaldvaster is dan de andere soorten.

Regen in de zomer
De kwaliteit van de bomen is dit jaar weer goed. “Er is deze zomer meer regen gevallen dan de jaren ervoor. Hierdoor hebben de bomen een goed groeiseizoen gehad, wat zorgt voor een mooie, frisse boom”, aldus Hans. De kerstbomen die bij hem op het land groeien, levert hij onder andere aan tuincentra, bloemenzaken en thuisverkopers. Behalve dat Hans kweker is, is hij ook importeur van kerstbomen. “De Picea Abies (traditionele groene kerstboom), Picea Ormorica (blauwspar), Picea Glauca (zilverspar) en de Fraseri (prikt niet en ruikt zoet) kweken wij in Son en Breugel. De Nordmann kerstbomen importeren we uit Denemarken, omdat daar de beste kwaliteit Nordmannen groeien. Het klimaat en de grond zijn daar zeer geschikt voor het kweken van deze bomen”, aldus de man met de groene vingers.

Duurzaamheid
Tijdens het kweken besteedt Hans veel aandacht aan duurzaamheid. De ontwikkelingen in het kweken gaan snel. Vroeger bestreden ze ongedierte in de kerstbomen met chemische middelen, maar tegenwoordig kijken ze of de natuurlijke vijand in het kerstbomenveld aanwezig is. “Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van luizen. Als we luizen zien in het veld, maar ook lieveheersbeestjes, dan laten we de natuur het zelf oplossen. Ook de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen voor onkruid is drastisch verlaagd door nieuwe spuittechnieken, maar ook doordat we zoveel mogelijk het onkruid mechanisch bestrijden”, legt Hans uit.

Bijna drie miljoen kerstbomen
In de komende weken, tot aan de Kerst, worden in Nederland ongeveer 2,7 miljoen echte kerstbomen verkocht. Hans: “Ik heb de indruk dat er landelijk meer kerstbomen verkocht worden omdat er minder mensen op vakantie gaan. Vorig jaar kwam dit mede door de lockdown, maar ook dit jaar zullen er weer veel mensen thuisblijven tijdens de kerstdagen en die willen het dan thuis extra gezellig maken. Een kerstboom kopen en optuigen is een beleving en geeft in huis sfeer en warmte.”

Kluit of afgezaagd
Op de vraag of een kerstboom met kluit of zonder kluit beter is, antwoordt Hans dat dit aan de soort kerstboom ligt. “De kerstbomen die in Son en Breugel gekweekt worden, leveren we met kluit omdat die voor deze soorten voor een betere kwaliteit, houdbaarheid en naaldvastheid zorgt. Een Nordmann wordt meestal gezaagd geleverd, die is qua soort naaldvaster”, laat de kweker weten. Hans is uiteraard fan van de echte kerstboom omdat kerstbomen voor zuurstof zorgen en helpen bij het verminderen van kooldioxide. Verder zijn de bomen een goede leefomgeving voor veel insecten en dieren. Hans: “Bovenal word ik blij van een goed gekweekte kerstboom die een mooi plekje krijgt bij iemand in huis.”

Tip
Hans heeft nog wel een tip voor zijn dorpsgenoten die een kerstboom in huis zetten: “Gezaagd of met kluit, de beste tip is water geven en niet te dicht bij de openhaard of verwarming zetten.” Hans wenst iedereen een fijne Kerst en hij is er trots op dat hij met zijn bedrijf daar een steentje aan kan bijdragen.